Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

10 cele mai frumoase locuri din județul Mehedinți

Județul Mehedinți este situat în partea de sud-vest a țării, în regiunea istorică Țara Românească, și are reședința de județ în orașul Drobeta-Turnu Severin. Județul este unul foarte bogat atât în peisaje și locuri naturale de o rară frumusețe, pe teritoriul lui existând două parcuri naționale naturale, cât și din punct de vedere istoric, ruinele castrelor romane și a cetăților medievale fiind vizibile și în prezent. Când vine vorba despre cele mai frumoase locuri din acest județ este greu să alegi doar 10. În cele ce urmează voi încerca totuși să prezint 10 obiective turistice pe care cred că nu ar trebui să le ratezi dacă ajungi în această zonă a țării. Iar dacă te decizi să rămâi pentru câteva zile în aceasta zonă frumoasă a țării, caută pe Cazare.info unități de cazare.

Parcul Național Porțile de Fier

portile-de-fier-mehedinti_30347139

Sursă foto: © Gicamatescu

Parcul Național Porțile de Fier se întinde pe teritoriile județului Mehedinți și Caraș Severin. Aici cresc deopotrivă plante montane, plante boreale și plante mediteraneene. Ceea ce este caracteristic acestui habitat natural este schimbarea termică ce face ca plantele specifice zonelor de munte să coboare la altitudini joase, iar plantele specifice zonelor calde, mediteraneene, să urce la altitudini mai ridicate. De asemenea, în ceea ce privește fauna, aceasta este dominată de nevertebrate, unele specii încă neexplorate științific.

Datorită biodiversității sale, Parcul Național Porțile de Fier a fost împărțit în 17 rezervații naturale protejate integral de lege. În interiorul parcului sunt amenajate 15 trasee turistice omologate. Pe parcursul acestora, turiștii pot admira flora bogată a zonei, pot culege plante medicinale sau pot urca la puncte de belvedere de unde să admire Defileul Dunării și lacul de acumulare Porțile de Fier I.

Tot aici se află şi hidrocentralele Porțile de Fier I şi Porțile de Fier II, construite pe Dunăre. Acestea sunt cele mai mari construcții de acest fel din țară noastră, iar energia de aici este produsă şi exploatată în parteneriat cu sârbii. Odată cu ridicarea hidrocentralelor s-a format şi lacul de acumulare Porțile de Fier I, cu un bogat potențial turistic.

Parcul Național Domogled-Valea Cernei

parcul-national-domogled-valea-cernei_68687817

Sursă foto: © Bereczki Barna

Numită inițial „Rezervația floristică și peisagistică Muntele Domogled”, este una dintre cele mai vechi rezervații naturale din țara noastră, fiind constituită în anul 1932. Rezervația a fost transformată, în anul 1990, în Parcul Național Domogled-Valea Cernei. Parcul natural se întinde pe trei județe – Mehedinți, Gorj și Caras Severin – și a fost desemnat arie protejată de lege datorită structurilor sale geologice (formate din munți calcaroși, peșteri, canioane și chei), a florei (formată păduri de fagi foarte bătrâni, pini negrii de banat și plante submediteraneene, însumând aproximativ 1.110 specii, unele dintre ele endemice și foarte rare) și a faunei existente aici (specii de animale și reptile unice în lume și cea mai mare diversitate de fluturi de pe teritoriul țării, peste 1.500 specii).

În interiorul parcului sunt amenajate 20 de trasee turistice omologate, cu diferite grade de dificultate, pe parcursul cărora turiștii pot întâlni peșteri, chei, cascade, poieni și foișoare, dar și numeroase mori de apă.

Rezervația naturală Cazanele Mari şi Mici

cazanele-dunarii_20542508

Sursă foto: © Julija Sapic

Cazanele Dunării, formate din Cazanele Mari și Cazanele Mici, reprezintă cea mai spectaculoasă porțiune din defileul Dunării. Acestea sunt formate din munți calcaroși pe care fluviul i-a modelat de-a lungul timpului. Această zonă a fost desemnată rezervație naturală datorită structurii sale geologice carstice și endocarstice (peșteri și avene), dar și a bogăției faunei și a florei ce trăiește aici, multe dintre acestea fiind ocrotite de lege. În interiorul rezervației se găsesc numeroase peșteri printre care putem aminti Peștera Ponicova sau Peștera Veterani, iar aici se pot efectua diferite trasee turistice cu zone spectaculoase de belvedere.

Când nivelul Dunării scade foarte mult, aici pot fi observate și ruinele Mănăstirii Mraconia, botezată de localnici drept „mănăstirea de sub ape”, aceasta fiind „sacrificată” de autoritățile vremii atunci când a fost construită Hidrocentrala Porțile de Fier 1. Aceeași soartă a avut-o și Cetatea Trikule (Cetatea cu trei turnuri), aflată tot în rezervația Cazanele Dunării, ce a fost ridicată în secolul al XV-lea pentru a opri expansiunea otomană și din care în prezent se mai văd doar două turnuri, restul fiind inundată, iar al treilea turn fiind vizibil doar când nivelul fluviului este scăzut.

Podul lui Dumnezeu și Peștera Ponoarele

podul-lui-dumnezeu-mehedinti_62163315

Sursă foto: © Daniel Caluian

Podul lui Dumnezeu se află în comuna Ponoare și este printre puținele forme naturale de acest gen existente în lume. Se spune că există doar trei poduri naturale în lume: unul în SUA, unul în Franța și acesta (din România).

Podul lui Dumnezeu are 30 de metri lungime, 13 metri înălțime, 22 de metri lățime şi 9 metri deschidere și s-a format în urma prăbușirii unui perete a Peșterii Ponoare, aflate în apropierea lui.

Peștera Ponoare are o lungime de 734 m și a fost formată în urma drenajului făcut de apele Zătonului. Peștera are numeroase galerii unde se pot observa formațiuni de stalactite şi stalagmite de culoare roșie-gălbuie. De asemenea, într-una din galeriile ei trăiește și o colonie de lilieci protejați prin lege.

 Orșova

orsova-romania_21273061

Sursă foto: © Gicamatescu

Orașul Orșova merită vizitat atât datorită istoriei sale, care datează încă din perioada dacilor și a romanilor – când orașul era cunoscut sub numele de Dierna – cât și datorită peisajului natural de care este înconjurat, fiind construit pe malul lacului de acumulare Porțile de Fier I și înconjurat de dealuri.

Odată ajunși în oraș merită să vizitați Mănăstirile Sf. Ana și Vodița. De asemenea, în Parcul Ion Dragalina, din centrul orașului, este amenajată o mică insulă cu faleză de promenadă, iar dacă vă plac plimbările pe apă, din Orșova puteți să faceți excursii pe Dunăre. În oraș mai pot fi observate și urme ale Castrului Roman Dierna.

Drobeta Turnu Severin

turn-apa-drobeta-turnu-severin_57051271

Sursă foto: © Sabin Fota

Drobeta Turnu Severin este reședința județului Mehedinți. Acesta datează din perioada în care Dacia a fost provincie romană, drept dovadă fiind castrul roman, podul lui Traian (realizat după planurile celebrului arhitect Apolodor din Damasc), termele Drobetei (considerate a fi cele mai complicate instalații termale din Dacia) și un amfiteatru roman, descoperit în anul 2010.

Alte obiective turistice care merită vizitate aici sunt și Muzeul Regiunii Porților de Fier, castelul cu apă, vestigiile Cetății medievale a Severinului care se află în parcul Dragalina, dar și celelalte muzee și instituții culturale din oraș. De asemenea, dacă vă place să admirați arhitectura orașelor, puteți trece pe la Palatul Cultural „Theodor Costescu”, una dintre clădirile emblematice ale orașului ce găzduiește o bibliotecă, o universitate și un cinematograf sau pe la Hala Radu Negru, un centru comercial situat în piața Radu Negru ce a fost construit la începutul secolului XX (1904 – 1907).

În apropiere de Drobeta Turnu Severin se află mănăstirea Strehaia, un lăcaș de cult domnesc, construit la mijlocul secolului al XVII-lea în curtea domnitorului Matei Basarab.

Decebal Rex

decebal-rex_44309654

Sursă foto: © Gtigabi

Decebal Rex este un basorelief sculptat într-o stâncă de pe malul românesc al Dunării, în apropierea orașului Orșova. Sculptura, înaltă de aproximativ 55 de metri, reprezintă chipul ultimului rege dac, Decebal.

Ideea realizării acestui basorelief i-a aparținut istoricului amator Iosif Constantin Drăgan, pasionat de istoria dacilor și a tracilor. Basorelieful se află poziționat chiar în fața „Tabulei Traiana”, o placă memorială veche de peste 2.000 de ani, situată pe malul sârbesc al Dunării și ridicată de împăratul roman Traian pentru a comemora victoriile imperiului roman asupra Daciei.

Cula lui Tudor Vladimirescu

cula-tudor-vladimirescu_58179625

Sursă foto: © Tudor Antonel Adrian

Despre Cula lui Tudor Vladimirescu din Cerneţi se spune că este locul în care s-a născut ideea Revoluției de la 1821, care a marcat începutul procesului de creere a României Mari.

Cula este o clădire fortificată, folosită atât ca și casă de locuit, cât și ca refugiu în perioada invaziilor otomane, având construite locuri de tragere.

Din anul 1960, cula a fost amenajată ca muzeu dedicat lui Tudor Vladimirescu, în care erau expuse mai multe obiecte și documente personale ale revoluționarului român. În prezent însă, aceasta a ajuns într-o stare avansată de degradare, în clădire nemaifiind făcute investiții din cauza unui proces îndelungat de revendicare a acesteia.

Stațiunea Bala

Stațiunea Bala

Sursă foto: Infopensiuni.ro

Stațiunea balneo-climaterică Bala se află în apropierea orașului Baia de Aramă. Aceasta este printre cele mai vizitate obiective turistice din județ, turiștii venind aici atât pentru agrement, cât și pentru tratarea unor boli. Băile în apele sulfuroase din stațiune și împachetările în nămol terapeutic și cu parafină ajută la ameliorarea unor afecțiuni reumatice, ale tubului digestiv și ale sistemului nervos periferic.

Complexul carstic „Topolniţa – Epuran”

pestera-topolnita

Sursă foto: Montaniarzi.ro

Peștera Topolnițe și Peștera Epuran formează împreună Complexul carstic „Topolniţa – Epuran”, aflat la o distanță de 30 de km de orașul Drobeta Turnu Severin.

Peștera Topolnița este a doua peșteră ca mărime din țara noastră, având o lungime de 25 de km și fiind dispusă pe cinci nivele. Frumusețea peșterii este dată de înălțimea foarte mare a galeriilor ei, unde s-au format formațiuni endocarstice unice în țară din punct de vedere științific și peisagistic. Principalele sale puncte de atracție sunt galeriile Loja, Pădurea de Lumânări, Sala Piticilor și Lacul de Clesta. În prezent, aceasta este închisă spre vizitare de către turiști, singuri care au acces în peșteră fiind speologii.

Deși nu poate fi vizitată, Peștera Epuran este de asemenea spectaculoasă. Ea este formată din mai multe galerii, dispuse pe două nivele, atracția principală a cavernei fiind Galeria Urșilor unde pot fi observate numeroase schelete de urs, cristalizate în calcit. Spectaculoasă este și Galeria Comorilor unde s-au format numeroase formațiuni concreționare ce includ stalactite, stalagmite sau coloane de calcit. Aceasta poate fi vizitată de turiști.

Un lucru interesant legat de cele două peșteri este faptul că ele comunică prin șase galerii care însă nu a fost exploatate de către speologi.

În apropierea celor două peșteri se află și Cheile Topolniței, ce se întind pe o suprafață de 20 de km, străbătând Podișul Mehedinți. Zona este foarte bogată în peisaje naturale de o frumusețe rară, escalade, râuri și povârnișuri calcaroase. De asemena, alte atracții turistice ale zonei sunt Peștera Sfodea, Mănăstirea Vodița, Centrul de etnografie, folclor și artă populară Podeni și ruinele cetăţii medievale Grădeţ, situată pe dealul Grădeţ şi valea Topolniţei.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

5 răspunsuri

  1. Victor, îți mulțumesc pentru că mi-ai semnalat erorile din articol, corecturile sunt deja făcute. Informațiile greșite nu au fost scrise cu rea intenție, deși nu sunt deloc de neglijat. Pe viitor o să fac o documentare mai amănunțită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *