Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
județul caraș severin
județul caraș severin

10 cele mai frumoase locuri din județul Caraș Severin

Județul Caraș Severin se află în vestul României, având reședința de județ în orașul Reșița. Se învecinează cu județele Timiș, Hunedoara, Gorj și Mehedinți, iar în sudul județului, Dunărea formează granița naturală cu Serbia. Județul este al treilea cel mai mare județ din țară, ca suprafață, deci are foarte multe locuri frumoase care merită vizitate. Dacă treci pe acolo, iată care sunt cele 10 locuri pe care nu trebuie să le ratezi. În plus, dacă intenționezi să organizezi o excursie în județ, caută pe Cazare.info unde te poți caza în Caraș Severin.

Cascada Bigăr

cascada-bigar-caras-severin_36988299

Sursă foto: © Porojnicu

Aflată pe teritoriul comunei Bozovici din județul Caraș Severin, cascada este ușor de găsit, fiind pe marginea unui drum. A fost numită cea mai spectaculoasă cascadă din lume de către The World Geography în 2013, iar poza cascadei a făcut înconjurul lumii datorită irizației albastre a apei. Aceste irizații se datorează conținutului bogat în calcar al apei izbucului și se văd însă doar atunci când soarele bate direct în direcția cascadei. De atunci, tot mai mulți turiști vin să viziteze cascada, astfel că a fost creat un spațiu de parcare cu 50 de locuri. Cascada și izbucul Bigăr fac parte din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița și sunt considerate arii protejate (rezervație naturală).

Lacul Ochiul Beiului

lacul-ochiul-beiului_63991768

Sursă foto:  © Catalina Panait

Tot în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița se găsește și Lacul Ochiul Beiului, un lac de un albastru cristalin intens. Legenda spune că în trecut acolo domnea un pașă rău care avea un fiu cu ochii albaștri cristalini. Acesta obișnuia să iasă la vânat în zona unde acum găsim lacul și într-o zi s-ar fi îndrăgostit de fata unui valah, care era în zonă cu oile la păscut. Tatăl băiatului a pus slugile să omoare fata, iar tânărul a vărsat lacrimi când a văzut-o, iar apoi s-a sinucis. În acel loc s-ar fi format lacul albastru, asemănător ochilor și sufletului lui. Științific vorbind însă, lacul este de natură carstică și este sub formă de cuvă. Datorită izvorului submers care îl alimentează, acest lac nu îngheață iarna. Are o adâncime maximă de aproximativ 3.6 m și se întinde pe o suprafață de 284 mp. De acest lac este legată și legenda ielelor, care se adună aici de Sânzâiene, dansează și se scaldă în acea noapte.

Peștera Lacul Dracului

pestera-lacul-dracului_41535257

Sursă foto: © Eduard Ladislau Katona

Rămânem încă în Cheile Nerei și îți îndrept atenția spre un alt lac albastru calcaros, ieșit la iveală din subteran după ce tavanul peșterii care-l adăpostea s-a prăbușit. Lacul Dracului are o adâncime de 12 m și se întinde pe o suprafață de 700 metri pătrați, fiind cel mai întins lac carstic din România. Acesta este alimentat de apele Nerei prin galerii subterane. Culoarea lacului variază în funcție de culoarea cerului atunci când este reflectat în luciul apei. Peștera este și ea una destul de impresionantă, având o lungime de aproximativ 70 m. Aceasta însă are o intrare destul de abruptă, iar în timpul ploilor puternice este inundată.

Băile Herculane

baile-herculane_71367215

Sursă foto: © Balate Cristian Mircea

Istoria stațiunii Băile Herculane este una veche de când lumea. Termele Herculi au fost construite de romani în anul 102, în cinstea lui Hercule (fiul lui Zeus, ridicat la grad de zeu după moarte). Așezarea este atestată documentar însă doar din anul 153. Acum un oraș și stațiune termală, Băile Herculane este atracția multor turiști în căutare de tratamente balneare sau de un moment de relaxare. În Piața Hercule din oraș este amplasată o statuie a lui Hercule. Apele de aici au în compoziția chimică sulf, clor, bicarbonat și calciu, însă principala caracteristică a acestora este concentrația mare de hidrogen sulfurat. Aceste ape sunt comparabile ca valoare balneară cu cele de la Vichy sau Mont Dore. Printre afecțiunile care pot fi tratate aici se numără reumatismul cronic inflamator și degenerativ, bolile aparatului locomotor sau cele ale sistemului nervos periferic, afecțiunile ginecologice, diabetul zaharat sau bolile digestive.

Parcul cu mori de apă

parcul-mori-de-apa_38661942

Sursă foto: © Ioan Florin Cnejevici

Valea Rudăriei este o zonă aflată la baza munților Almăjului, în localitatea Eftimie Murgu, și adăpostește cel mai mare complex mulinologic (complex de mori de apă) din sud-estul Europei. Morile sunt construite din lemn, la începutul secolului al XX-lea și au făcut ca zona să fie considerată în prezent un monument istoric, inclus în patrimoniul UNESCO. Există 22 mori de apă în complex, rămase în picioare din cele 51 construite și sunt amplasate de o parte și de alta a râului Rudăria. Fiecare moară are numele ei, după familia care a construit-o sau după vreo legendă a locului. Morile sunt încă folosite de localnici pentru a măcina grăunțe și tot aceștia au obligația de a le întreține și repara în caz de defecțiuni.

Muzeul Locomotivelor cu abur din Reșița

muzeu-locomotive-resita_60112846

Sursă foto: © Svlase

Reședința de județ, Reșița, este gazda unui muzeu al locomotivelor cu abur. Este de fapt unicul astfel de muzeu din țară, fiind amplasat în aer liber și având ca exponate 16 tipuri de locomotive făcute de-a lungul timpului în uzinele orașului. Printre exponate poate fi văzută și prima locomotivă construită acolo, în 1872. Pentru a putea admira locomotivele nu se percepe nicio taxă vizitatorilor.

Cazanele Dunării

manastirea-mraconia-cazanele-dunarii_44074917

Sursă foto: © Daniel Caluian

În Defileul Dunării, foarte aproape de locul unde fluviul intră pe teritoriul României, Dunărea a întâlnit munții, îngustându-se foarte mult (cel mai îngust punct este de 230 m). Zonele dintre munți, pe unde trece Dunărea, au fost denumite de localnici cazane, datorită faptului că apa curge cu o viteză foarte mare (aproximativ 5 metri pe secundă) și dă impresia că fierbe. Zona este împărțită în Cazanele Mici, întinse pe o lungime de 3 km, între masivele Ciucarul Mic (pe malul Românesc) și Mali Strbac (pe malul Sârbesc), și Cazanele Mari, având o lungime de 4 km și fiind situate între masivele Ciucarul Mare (pe malul Românesc) și Veliki Strbac (pe malul Sârbesc). Aici, în golful Mraconia poate fi vizitat (cu barca) chipul lui Decebal(care se află în județul învecinat, Mehedinți), sculptat în stâncă și având o înălțime de 55 m și o lățime de 25 m.

Parcul Național Porțile de Fier

parcul-national-portile-de-fier_57191477

Sursă foto: © Slasta20

Situat în sud vestul României, pe teritoriul județelor Caraș Severin și Mehedinți, Parcul Național Porțile de Fier se extinde din localitatea Baziaș, punctul de intrare al Dunării în țară, și până în localitatea Gura Văii din județul Mehedinți. A fost înființat pentru protejarea speciilor de păsări, animale și plante, dar și pentru conservarea peisajului cu scop de agrement. Există multiple trasee turistice care se întind de-a lungul parcului național. Din Parcul Național Porțile de Fier fac parte Cazanele Dunării și barajele și hidrocentralele Porțile de Fier I și II.

Tunelul Dragostei

tunelul-dragostei-romania_56045295

Sursă foto: © Bizoon

Vestea că există și în România un tunel al dragostei, format pe calea ferată, asemănător celebrului Tunel al Iubirii din Ucraina s-a răspândit repede. Tunelul românesc a fost descoperit întâmplător de un fotograf român în timp ce încerca să surprindă un apus de soare, pe linia ferată dintre localitățile Obreja și Glimboca. Locul însă nu este marcat și poate fi greu de găsit.

Peștera cu oase

pestera-cu-oase-caras-severin

Sursă foto: Cronica CIMEC

O peșteră din apropierea localității Anina este locul unde au fost descoperite cele mai vechi fosile osoase de Homo Sapiens din Europa. În peșteră au fost găsite oseminte ale 3 oameni care au trăit acum 34.000–36.000 ani. Oasele au fost numite Oase 1, Oase 2 și Oase 3 însă cea mai importantă fosilă este Oase 1 care este denumit și Ion din Anina, cel mai vechi om din Europa. Mai mult, ADN-ul analizat din mandibula Oase 1 a demonstrat că omul modern (Homo Sapiens) și strămoșul său (Homo Neandertalis) nu doar că au fost contemporani, ci s-au și încrucișat la un moment dat. În 2009, un specialist în imagistică criminalistică a recreat înfățișarea lui Ion.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *