Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
județul Neamț
județul Neamț

10 cele mai frumoase locuri din județul Neamț

Județul Neamț se află situat în partea de nord-est a României, în regiunea istorică Moldova și are ca reședință de județ orașul Piatra Neamț. Acesta este cunoscut în special datorită Cheilor Bicazului și a Masivului Ceahlău, însă aici există și câteva rezervații naturale, dar și numeroase peșteri, cascade și chei. De asemenea, această regiune este foarte bogată în mănăstiri specifice zonei Moldovei, dar se poate mândrii și cu istoria sa, aici aflându-se Cetatea medievală a Neamțului. Dacă nu ați apucat să vizitați acest județ, căutați cazare în zonă și descoperiți-l prin intermediul a 10 obiective turistice pe care nu ar trebui să le ratați.

Piatra Neamț

piatra-neamt_31198791

Sursă foto: © Cosmin – Constantin Sava

Orașul Piatra Neamț este reședința județului Neamț. Aici există câteva obiective turistice importante pe care merită să le vizitați. Printre acestea se află telegondola, care străbate o parte a orașului. Aceasta pleacă din zona Gării şi ajunge pe muntele Cozla, de unde vara puteți face drumeții și puteți admira o panoramă fermecătoare a orașului, iar iarna puteți schia pe pârtia amenajată în apropiere. Aici se află și Casa Memorială Calistrat Hogaș.

Nici arhitectura nu dezamăgește. În Piatra Neamț puteți admira Sinagoga de lemn „Baal Sem Tov”, unică în Europa și Hanul Paharnicului, singura clădire din oraș ce mai amintește de piața veche a acestuia. De asemenea, în centrul istoric al orașului se poate vizita Complexul Medieval „Curtea Domnească”, însă merită să treceți și pe la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, Muzeul Etnografic, bisericuțele de lemn din oraș sau pe la Cetatea dacică de la Bâtca Doamnei, situată la 4 kilometri de oraș.

Tot în oraș este amenajată și o grădină zoologică și o bază hipică unde puteți face călărie de agrement sau vă puteți plimba cu trăsura.

Târgu Neamț

cetatea-medievala-targu-neamt_50798339

Sursă foto: © Diana Coman

Târgu Neamț este un alt oraș important din acest județ. Aici se află Cetatea Neamțului, ridicată în secolul al XIV-lea de către domnitorul Petru I Mușat, pe Culmea Pleșului (numit și Dealul Cetății). Pe acest deal află și Monumentul vânătorilor de munte, cunoscut și ca Monumentul Eroilor.

Între anii 2007–2009 cetatea a fost restaurată, aceasta devenind mult mai atractivă pentru turiști. Anual, aici se organizează Festivalul Medieval „Zilele Cetății Neamț”.

În Târgu Neamț se află și Casa Memorială a  poetei Veronica Micle, iubita poetului Mihai Eminescu și tot aici puteți vizita Casa memorială „Ion Creangă” din Humulești (sat transformat într-un cartier al orașului), leagănul copilăriei scriitorului Ion Creangă.

Casa memorială Alexandru Vlahuță – Agapia

Casa memoriala Alexandru Vlahuta

Sursă foto: Wikipedia

Casa memorială a scriitorului român Alexandru Vlahuță se află în localitatea Agapia, situată în apropierea orașului Târgu Neamț. Aceasta a devenit muzeu în anul 1958.

Casa din lemn în care a fost amenajat muzeul a fost construită în anul 1885, de către sora scriitorului, Elisabeta Vlahuţă, după ce, împreună cu mama sa, Elisabeta Străjescu, acestea s-au călugărit și au devenit măici la Mănăstirea Agapia.

Deși nu s-a născut aici (ci în Pleşeşti, judeţul Vaslui), casa poartă numele scriitorului deoarece Alexandru Vlahuță obișnuia să locuiască aici, în special vara, unde venea împreună cu prietenii săi.

În casa memorială se mai păstrează încă mobilierul original, tablouri cu membrii familiei, manuscrise, cărți și obiecte personale ale poetului și familie sale.

Muzeul popular Nicolae Popa – Târpeşti

casa memoriala nicolae popa

Sursă foto: Visit Neamț

Muzeul popular Nicolae Popa se află în localitatea Târpeşti. Poate că pentru mulți acest nume nu înseamnă nimic, vă spunem noi însă că acesta a fost unul dintre cei mai mari meșteri populari români. Nicolae Popa a fost un sculptor specializat în măști populare, un colecționar de artă şi de obiecte populare autentice, dar și un culegător de creații folclorice orale.

În cele 12 camere ale muzeului, deschis în 1977, veți putea admira: obiecte de arheologie, numismatică, etnografie, obiecte religioase, icoane, dar și o parte din munca creatorului popular Nicolae Popa și a soției sale: măști, costumații pentru spectacolele de iarnă sau sculpturi în lemn și piatră.

Mănăstirile din județul Neamț

manastirea-neamt_19061157

Sursă foto: © Catalin Enache

În județul Neamț se găsesc unele dintre cele mai frumoase mănăstiri din zona Moldovei. Cea mai mare densitate de schituri și locașuri de cult religioase din această zonă s-au format în apropierea orașului Târgu Neamț. Printre cele mai cunoscute mănăstiri de aici sunt: Mănăstirea Neamț, Mănăstirea Secu, Mănăstirea Sihăstria, Mănăstirea Văratec și Mănăstirea Agapia. Pe lângă acestea, o altă mănăstire importantă din județ este Mănăstirea Petru Vodă.

Ca și curiozități, Mănăstirea Neamț este cea mai veche și mai însemnată mănăstire din Moldova, aceasta fiind atestată documentar din anul 1407, iar Mănăstirea Agapia a fost pictată de Nicolae Grigorescu, unul dintre cei mai importanți pictori români.

Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș

parcul-natural-bicaz_50899648

Sursă foto: © Kutizoltan

Unul dintre cele mai frumoase obiective turistice naturale din această zonă este Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș, care se întinde pe teritoriul județelor Neamț și Harghita. Drumul transcarpatic construit pe serpentinele sale face legătura între localitățile Gheorgheni și Bicaz, care unesc regiunile istorice Transilvania și Moldova.

Acest parc adăpostește numeroase peșteri, cascade, avene și peisaje sălbatice de o frumusețe rară. Cea mai cunoscută peșteră de aici este Peștera Neagră. Printre cele mai importante obiective turistice din Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș sunt: Cheile Bicazului, Lacul Roșu, Vârful Hășmașu Mare, Vârful Piatra Singuratică, Cheile Lapoșului, Cheile Șugăului, Cheile Bicăjelului, Peștera Munticelu, Peștera Neagră și Peștera Tunel.

Pentru pasionații de drumeții, aici au fost amenajate 18 trasee turistice montane.

Barajul și lacul Bicaz

lacul-barajul-bicaz_36366481

Sursă foto: © Sebalos

Dacă ajungeți în județul Neamț trebuie neapărat să treceți și pe la Barajul Bicaz. Acesta este considerat a fi cel mai mare baraj artificial din țara noastră construit pe un râu interior (Râul Bistrița), iar ridicarea lui a durat 10 ani (1950–1960).

În urma construirii Barajului Bicaz a apărut și lacul artificial Bicaz, cunoscut și ca Lacul Izvorul Muntelui. Aici se varsă mai multe râuri din apropiere, iar apa acumulată este folosită pentru a produce energie în centrala hidroelectrică „Bicaz-Stejaru”.

În apropierea lacului se află și „Piatra Teiului”, un monument al naturii format dintr-o singură stâncă.

Barajul și lacul Bicaz se află la patru kilometri amonte de orașul Bicaz.

Masivul Ceahlău

varful-toaca-masivul-ceahlau_33526810

Sursă foto: © Lavinia Bordea

Masivul Ceahlău este unul dintre cei mai frumoși și pitorești munți din grupa Carpaților Orientali, cele mai înalte puncte al masivului muntos fiind Vârful Ocolașul Mare (1907) și Vârful Toaca (1904), cel din urmă fiind și cel mai accesat de către turiști. Acesta face parte din rezervația naturală „Parcul Național Ceahlău”.

Dacă sunteți pasionați de drumeții montane, puteți descoperi Masivul Ceahlău prin intermediul a șase trasee turistice amenajate aici, toate având ca destinație Cabana Dochia.

De asemena, pe lângă vegetația bogată și aerul curat de munte, aici veți întâlni cascade, râuri, dar și numeroase specii de păsări și majoritatea speciilor de animale sălbatice din Carpați. În plus, de pe Masivul Ceahlău se poate vedea în depărtare orașul Bicaz și stațiunea turistică Durău, aflată la poalele acestuia.

Lacul Cuejdel

lacul-cuejdel_11513440

Sursă foto: © Cosmin – Constantin Sava

Despre Lacul Cuejdel putem spune că este copia fidelă a Lacului Roșu, pe suprafața ambelor lacuri putând fi observate bucăți de trunchiuri de copaci ieșite din fundul apelor.

Acesta se află în apropierea orașului Piatra Neamț și este unul dintre mai mari lacuri de baraj natural din țara noastră. Pe marginea lacului au fost amenajate, în scop turistic, câteva foișoare.

Ca să ajungeți aici, cu mașina, puteți urma traseul DN 15C, Piatra-Neamţ – Târgu-Neamţ, de pe care se intră apoi pe DC 165, în satul Magazia, unde drumul se bifurcă, se face stânga, către satul Cracăul Negru, pe DC 164, neasfaltat, iar după 4 km, în satul Cracăul Negru, se urcă, spre stânga, pe valea pârâului Gardul, intrarea fiind marcată cu o tablă indicatoare (singura ce se referă la Lacul Cuejdel), urmează aprox 5 km de drum forestier în urcare (în stare bună) până pe cumpăna de ape dintre bazinele Gardului şi Cuejdelulu, apoi 2,5 km de coborâre până la coada lacului.

Deși poate părea complicat și greu de ajuns, odată ajunși acolo, veți vedea că a meritat tot efortul.

Zimbrăria Dragoş Vodă

zimbri_30737377

Sursă foto: © Reese Ferrier

Dacă ajungeți în județul Neamț vă recomandăm să faceți o vizită și la Zimbrăria „Dragoş Vodă”. Aceasta se află în Parcul Natural „Vânători Neamț”, declarat arie protejată de lege în anul 1999 datorită peisajului natural autentic, al pădurilor, dar și al animalelor care trăiesc aici, printre care se numără și zimbrul autentic românesc.

Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină „Dragos Vodă”, pe numele ei complet, este una din cele patru rezervații de zimbri existente la noi în țară și printre cele mai mari din Europa. Aceasta a fost înființată în anul 1968 și se întinde pe o suprafață de aproximativ 11.500 ha. Pe lângă zimbri, aici trăiesc și cerbi carpatini, cerbi lopătari, căpriori, vulpi, bursuci, iepuri, urși și lupi.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *