Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
judetul prahova
judetul prahova

10 cele mai frumoase locuri din județul Prahova

Județul Prahova este situat în partea central-sudică a României și este învecinat cu județele Buzău, Brașov, Dâmbovița, Ilfov și Ialomița. Reședința județului se află în orașul Ploiești. Acesta este probabil unul dintre cele mai frumoase și mai bogate județe din țara noastră în ceea ce privește obiectivele turistice. Aici găsiți numeroase stațiuni turistice, monumente istorice și arhitecturale impresionante, case memoriale, dar și peisaje naturale spectaculoase. În cele ce urmează vă voi prezenta zece locuri pe care vă îndemn să le vizitați, iar dacă ajungeți în acest județ și aveți nevoie de cazare puteți găsi astfel de unități pe Cazare.info.

Ploiești

ploiesti-parc_43892585

Sursă foto: © Marian Mocanu

Orașul Ploiești este municipiul de reședință al județului Prahova. Localitatea a fost atestată documentar în anul 1503 și a fost ridicată la rang de târg domnesc în jurul anului 1597 de către Mihai Viteazu.

Orașul adăpostește în prezent numeroase obiective turistice, unele dintre ele unice în țară. Printre acestea se află: Muzeul Național al Petrolului, Muzeul Ceasului, singurele obiective de acest gen din țară și printre puținele din Europa, Casele memoriale ale scriitorilor Ion Luca Caragiale și Nichita Stănescu, Casa Hagi Prodan, o casă-muzeu tipică târgoveților bogați (negustorilor) din secolele XVII – XIX, Halele Centrale din Ploiești, construite între anii 1929–1935, pentru a servi drept spațiu de vânzare a alimentelor și Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul, cea mai impunătoare biserică din Ploiești, construită în prima parte a secolului XX, dar și Parcul Memorial Constantin Stere care adăpostește o Grădină Zoologică.

În plus, în apropierea orașului de află și Pădurea și Lacul Păulești, unul dintre locurile de recreere a ploieștenilor, unde este amenajat și un parc distracții și aventură.

Valea Prahovei

valea-prahovei_36037314

Sursă foto: © Sebastiangh

Valea Prahovei este probabil cea mai cunoscută zonă turistică din țara noastră, ce atrage anual mii de turiști români și străini. Aceasta se întinde pe teritoriile județelor Prahova și Brașov și include stațiunile Azuga, Breaza, Bușteni, Cheia, Pârâul Rece, Sinaia, Slănic Prahova (județul Prahova) și Poiana Braşov, Predeal și Râșnov (județul Brașov).

Nu ai cum să ajungi pe Valea Prahovei și să te plictisești. În stațiunile de aici sunt amenajate pârtii de schi, de asemenea, turiștii pot urca cu telecabina, din Bușteni, în Munții Bucegi pentru a admira Sfinxul și Babele sau pot vizita Crucia Caraiman, situată pe Vârful Caraiman. Pe Valea Prahovei se află și câteva mănăstiri importante precum: Mănăstirea Caraiman, Mănăstirea Sinaia sau Mănăstirea Cheia.

Parcul Natural Bucegi

muntii-bucegi_36015229

Sursă foto: © Hippie91

Parcul Natural Bucegi este situat pe teritoriul județelor Prahova, Dâmbovița și Brașov. Acesta a fost înființat în anul 1974 și a devenit arie protejată de lege în anul 2000, datorită formațiunilor geologice (roci calcaroase, șisturi cristaline) din care este formată și a biodiversității bogate.

Aici pot fi întâlnite păduri cu arbori foarte vechi și rari, dar și vegetație specifică zonei montane, ce include și floarea de colț. De asemenea, în parc trăiesc și numeroase specii de animale specifice zonei de munte, dintre care amintim doar ursul carpatin, râsul, cerbul lopătar, capra neagră, liliacul cu urechi, cocoșul de munte, acvila de munte sau vulturul pleșuv sur.

Pe lângă fauna și flora, aici există și numeroase formațiuni carstice unice în țară, dar și peșteri, chei, cascade impresionante și lacuri. În Parcul Natural Bucegi sunt amenajate și câteva zeci de trasee montane marcate, unele dintre ele accesibile tot timpul anului.

Castele Peleș și Pelișor – Sinaia

castelul-peles-sinaia_20074035

Sursă foto: © Ionut David

Castelul Peleș, numit și „Perla Carpaților”, datorită frumuseții sale, este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din România. Acesta se află în Stațiunea Sinaia și a fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea (între 1873 şi 1914), din dorința Regelui Carol I, pentru a servi drept reședință de vară a Casei Regale a României.

Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante edificii arhitecturale din România, fiind unic în țara noastră, prin valoarea sa istorică și artistică și printre cele mai importante monumente de acest gen din Europa. Castelul regal, ce cuprinde nu mai puțin de 160 de camere, a fost declarat muzeu, vizitatorii putând participa la tururi ghidate de prezentare a palatului și a istoriei lui și al Casei Regale a României.

Pe domeniul Castelului Peleș a fost construit, tot din ordinul Regelui Carol I și Castelul Pelișor (între anii 1899 și 1902) un palat de mici dimensiuni ce servea drept reședință de vară a principilor moștenitori Ferdinand și Maria. Și acesta a fost transformat în muzeu, fiind singurul în stilul Art Nouveau din România. Cea mai vizitată încăpere de aici este Camera de aur, încăperea principală a palatului. În acest castel sunt expuse și lucrări artistice ale Reginei Maria.

Tot în stațiunea Sinaia poate fi admirată și Gara Regală.

Casa memorială George Enescu – Sinaia

Casa memoriala George Enescu

Sursă foto: Wikimedia

Casa memorială a celui mai important muzician și compozitor român, George Enescu, este un alt obiectiv turistic important aflat în din stațiunea Sinaia, de pe Valea Prahovei.

Această casă a fost construită de către compozitorul român între anii 1923 şi 1926, din bani câștigați din primul său turneu în America. Acesta a locuit în ea până în anul 1946, când a părăsit România, donând apoi casa Statului Român, în anul 1947, pentru a deservi drept loc de recreere pentru artiști.

Casa lui Enescu de la Sinaia devine muzeu abia în anul 1995. Aceasta este compusă din mai multe încăperi în care pot fi admirate obiecte personale ale compozitorul român și ale soției sale, printre care se află și un pian, precum și mobilierul original, casa păstrându-și aspectul și decorul ales de George Enescu.

Castelul Cantacuzino – Bușteni

castelul-cantacuzino_42146688

Sursă foto: © Valentina C

Castelul Cantacuzino din stațiunea Bușteni este un alt monument istoric și arhitectural cu care se poate mândri județul Prahova. Acesta a fost construit, în stil neoromânesc, în anul 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino.

Palatul princiar poate fi vizitat de către turiști, el fiind compus din mai multe săli de o deosebită frumusețe, printre care se remarcă Salonul Princiar, Vestibulul, Logia, scările de lemn și marmură, dar și Salonul de Onoare, care adăpostește o colecție, unică în țară, a blazoanelor tuturor familiilor de boieri înrudiți cu familia Cantacuzino, dar și picturi de dimensiuni mari reprezentând membrii familie.

Castelul este înconjurat de o curte ce cuprinde o frumoasă grădină în care sunt amenajate alei, cascade și fântâni arteziene, o biserică de lemn, ctitorită de familia Cantacuzino și un turn de vânătoare. De asemenea, turiștii ajunși aici pot vizita și grota antropică de la poalele dealului aflat în fața palatului. Se spune că din fața palatului se vede cel mai bine crucea de pe Caraiman.

Muzeul memorial Cezar Petrescu – Bușteni

muzeul-memorial-cezar-petrescu_41643204

Sursă foto: © Bahrin Diana

Tot în stațiunea Bușteni se află și muzeul memorial dedicat scriitorului român Cezar Petrescu. Acesta a locuit în vila de la Bușteni între 1937-1960, aici scriind o mare parte din operele sale. După moartea sa (1961), vila și tot ce se afla în ea a fost donată statului de către moștenitorii lui, cu condiția de a deschide aici un centru cultural.

Casa lui Cezar Petrescu din Bușteni a fost transformată în muzeu în anul 1967 și în ea încă se mai păstrează mobilierul original, obiecte de artă populară, tablouri, volume de cărți, colecții de ziare și reviste, statui și alte obiecte personale ce au aparținut scriitorului. Cele mai multe dintre încăperile de la etaj – biroul, salonul, camera de lucru, dormitorul – și-au păstrat amenajarea originală, în majoritatea (cu excepția dormitorului) existând biblioteci, Cezar Petrescu fiind mare iubitor de cărți.

Muzeul memorial Nicolae Grigorescu – Câmpina

Casa memoriala Nicolae Grigorescu

Sursă foto: Campinaturism.ro

Muzeul memorial al celebrului pictor român Nicolae Grigorescu se află în localitatea Câmpina. Casa în care și-a trăit ultimii ani din viață Nicolae Grigorescu (în perioada 1904 – 1907) a fost transformată în muzeu în anul 1957.

Casa inițială, construită de Nicolae Grigorescu, a ars în timpul Primului Război Mondial, aceasta fiind refăcută de către fiul său, Gheorghe Grigorescu, aici fiind apoi înființat muzeul dedicat pictorului român.

În muzeu pot fi admirate tablouri realizate de artistul român, un autoportret al acestuia, atelierul său de pictură, o parte din obiectele de mobilier ce au aparținut lui Nicolae Grigorescu și au fost salvate din casa originală, precum și suveniruri și obiecte colecționate în timpul călătoriilor sale prin Europa.

Valea Doftanei

valea-doftanei_68076149

Sursă foto: © Vladescu Bogdan

Valea Doftanei, o zonă mai puțin cunoscută decât Valea Prahovei, impresionează prin sălbăticia sa naturală. Aceasta include, pe lângă Cheile Doftanei, văi, râuri și păduri străbătute de poteci înguste, peisaje desprinse parcă din povești. De asemenea, aici puteți admira și peisaje autentice românești, cu pajiști, animale lăsate libere, căpițe de fân și căsuțe mici de munte, cu garduri joase din lemn. O adevărată oază de relaxare!

În Valea Doftanei se află și Rezervaţia Glodeasa, o pădure seculară în care trăiesc arbori foarte bătrâni de fag și brad, cu vârste cuprinse între 200–300 de ani și înălțimi de 40-45 m.

Ca să ajungeți pe Valea Doftanei trebuie să treceți prin Câmpina, unde se află Castelul Iuliei Hașdeu, fiica scriitorului român Bogdan Petriceicu Hasdeu. De asemenea, pe același traseu veți întâlni și Barajul Paltinu, unul dintre cele mai frumoase din țara noastră.

Podgoriile de pe Dealu Mare

podgoriile-dealu-mare

Sursă foto: Viile Netamorfosis

Podgoriile de pe Dealu Mare, numit adesea și „patria vinurilor” românești datorită poziționării sale prielnice pentru creșterea viței de vie, fiind situată pe paralela 45, la fel ca și regiunile Bordeaux sau Toscana, recunoscute la nivel internațional pentru calitatea vinului lor.

Podgoria, de aproximativ 70 de kilometrii, se întinde pe două județe, Prahova și Buzău. Printre vinurile care se produc aici de află Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagră, Pinot Noir, Merlot (vinuri roșii) sau Riesling, Fetească Albă, Pinot Gris și Sauvignon Blanc (vinuri albe).

Turiștii pot vizita Podgoria Dealu Mare pentru degustări de vinuri și pentru a afla istoria acestei regiuni, dar și secretele preparării vinurilor făcute aici.

De asemenea, trebuie neapărat să vizitați și zona viticolă Valea Călugărească. Aici veți descoperi și o cramă-muzeu veche, declarată monument de artă medievală țărănească.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *