Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

10 cele mai frumoase locuri din județul Sălaj

Județul Sălaj este un alt teritoriu administrativ aflat în regiunea istorică Transilvania, în partea de nord-vest a țării noastre, în zona numită Platforma Someșană. Acesta are reședința de județ în orașul Zalău și se învecinează cu județele Cluj, Maramureș, Satu Mare și Bihor. În județul Sălaj există numeroase rezervații naturale şi peisaje spectaculoase, dar şi obiective turistice de importanță istorică, culturală şi socială. În cele ce urmează vă invit să descoperiți zece locuri pe care merită să le vizitați în judeţul Sălaj.

Șimleu Silvaniei

castelul bathory simleul silvaniei

Sursă foto: Șimleusilvaniei.ro

Șimleu Silvaniei este un oraș din județul Sălaj care merită vizitat. Aici veți putea admira ruinele unui castel medieval care a aparținut familiei nobiliare Bathory, ce datează din secolul al XVI-lea, Biserica Romano-Catolică din localitate, construită în anul 1534 la cererea voievodului Transilvaniei Ștefan Báthoryde Somlyó, Biserica Reformată ce a fost construită în anul 1670 și o statuie a Sfintei Treimi, ridicată în anul ridicată în 1772 în semn de recunoștință că localitatea a fost ferită de ciumă. În plus, în oraș se poate vizita și Sinagoga și un Muzeul al Holocaustului dedicat evreilor din Șimleu Silvaniei deportați în timpul celui de Al Doilea Război Mondial în lagărele lagăre de concentrare naziste din Germania și Polonia.

Cetatea Almașului

cetatea almasului

Sursă foto: Wikipedia

Cetatea Almașului se află în localitatea cu același nume. Aceasta a fost construită în secolul al XIII (între anii 1247-1278) și se spune despre ea că a fost una dintre cele mai mai puternice cetăți medievale din Transilvania. De-a lungul timpului cetatea a ajuns în posesia mai multor conducători și familii nobiliare, iar în prezent din ea mai pot fi văzute doar câteva ruine.

Tot în localitatea Almaș se mai pot vedea și o parte din ruinele Castelului Csáky care a fost construit la începutul secolului XIX și a aparținut familiei Csáky.

Grădina Zmeilor

gradina-zmeilor-salaj_39580740

Sursă foto: © Andrei Alexa

Grădina Zmeilor este o rezervație naturală de tip geologic și peisagistic. Această arie naturală impresionează prin abrupturile sale, grupurile de stânci singuratice cu forme ciudate și neregulate, formate în urma eroziunii produce de fenomenele meteorologice (ploi, vânt, îngheț, dezgheț). Denumirea rezervației vine de la numele de legende, date de localnici stâncilor, printre care cele mai cunoscute sunt „Zmeul”, „Zmeoaica”, „Călugării”, „Fata Cătanii”, „Moșul” sau „Eva”. Grădina Zmeilor poate fi vizitată tot timpul anului, aici fiind marcate mai multe trasee turistice.

Grădina Botanică din Jibou

gradina-botanica-jibou_23657565

Sursă foto: © Ralucah2002

Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din județul Sălaj. Aceasta a fost înființată în anul 1968 într-un parc ce a aparținut domeniului Wesselényi și este considerată a fi una dintre cele mai frumoase grădini de acest fel din țară.

Grădina Botanică cuprinde mai multe sere de dimensiuni mari în care cresc sute de specii de plante exotice, un complex de acvarii și mai multe parcuri exterioare între care se remarcă două grădini japoneze, o grădină romană și o grădină ornamentală. De asemenea, aici este amenajată și o mică grădină zoologică ce cuprinde, în principal, animale specifice faunei țării noastre.

În incinta grădinii botanice se află și Castelul Wesselenyi care a fost construit in anul 1779, in stil baroc și este considerat a fi cel mai mare edificiu transilvănean din perioada barocă.

Hida

stanca dracului

Sursă foto: Descoperă Sălajul

Nu poți vizita județul Sălaj fără să treci și prin comuna Hida și satele aparținătoare de ea. Aceasta este plină de obiective turistice pe care merită să le treci pe lista ta de călătorii. Astfel, pe raza comunei se află Rezervația naturală „Poiana cu narcise” unde poți admira varietății de copaci și flori – unele dintre ele foarte rare – care cresc aici. Numele său provine de la două specii de narcise, Narcissus stellaris și Narcissus augustifolius care cresc în acest loc. De asemenea, aici poți admira și Stânca Dracului (Râcaș), un monument al naturii desemnat arie protejată de lege. Aceasta este formată din mai multe straturi de gresii care, datorită procesului de eroziune, au luat forma unei ciuperci.

Alte obiective turistice, devenite monumente istorice, aflate în raza administrativă a comunei Hida sunt: Conacul Hutfaludy din Hida (sec. XIX), Conacul Morca din Hida (sec. XIX), Casa Hatfaludy din Hida (1921), Școala de arte și meserii (sec. XX), Casa parohială din Hida (1910), Biserica de zid „Sf. Arhangheli” din Miluani (XVI) precum și cinci bisericuțe din lemn ce datează din secolele XVII-XIX.

Ansamblul monahal Strâmba

biserica din stramba

Sursă foto: Wikipedia

Mănăstirea Strâmba din satul Păduriș, comuna Hida, este unul dintre cele mai vechi şi mai cunoscute ansambluri monahale din judeţul Sălaj. Potrivit unei legende, mănăstirea a fost ridicată pe un pământ donat de o femeie bogată unor cunoscuți pentru harul lor duhovnicesc. Femeia avea o fiică foarte bolnavă şi a apelat la rugăciunile călugărilor pentru vindecarea ei, promițându-le în schimb că le va dona toată averea dacă fata se va vindeca. Tot legenda spune că acea femeie avea o deformare a coloanei vertebrale și era șchioapă, motiv pentru care sătenii au poreclit-o „strâmba”, de aici venind şi denumirea mănăstirii.

Mănăstirea Strâmba a jucat un rol important în cultura românească a secolelor XVIII – XIX, aici funcționând una dintre primele școli românești din țara noastră, călugării care slujeau aici fiind în același timp şi promotori ai ideilor Școlii Ardelene. Pe lângă rolul pe care l-a avut în promovarea culturii românești, mănăstirea din satul Păduriș mai este cunoscută şi datorită icoanei Maicii Domnului din livada Almașului, considerată a fi foarte valoroasă. Aceasta datează din secolul al XVIII-lea şi a fost pictată de preotul Luca din Iclod-Cluj, cel care a realizat şi icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula.

Castrul roman Porolissum

castrul-roman-porolissum-salaj_46440088

Sursă foto: © Dark3y3s

Castrul roman Porolissum din localitatea Moigrad-Porolissum, județul Sălaj, este unul dintre cele mai mari și cele mai bine păstrate sit-uri arheologice romane din țara noastră. Fortificația militară a fost construită în anul 106, la ordinul împăratului roman Traian, pentru a apăra principala trecere dinspre Munții Meses (în prezent Munții Carpați) spre Dacia. De-a lungul timpului, castrul roman s-a transformat într-un important centru comercial și administrativ al imperiului, acesta continuând să prospere și după retragerea romanilor din Dacia.

În prezent, aici se mai pot observa încă o parte din ruinele fortificației militare și civile printre care se numără turnuri de apărare, băi publice, templu, amfiteatru, drumuri pietruite şi case de locuit. De asemenea, în urmă cu câțiva ani a fost reconstruită și una dintre porțile de apărare ale castrului.

Rezervația Izvoarele Barcăului

rezervatia izvoarele barcaului

Sursă foto: Wikipedia

Izvoarele Barcăului este una dintre cele mai spectaculoase rezervații naturale din țara noastră. Rezervația peisagistică Tusa-Barcău, pe numele ei întreg, de află în Țara Silvaniei, situată în partea de sud-vest a județului Sălaj, la granița cu județele Cluj și Bihor. Din punct de vedere administrativ, aceasta aparține comunei Sâg.

Rezervația a fost declarată arie protejată de lege în anul 2.000, datorită numeroaselor sale izvoare și cascade, dar și a habitatelor sale formate din păduri de fag, o zonă de pășuni și două izvoare cu debite impresionante de apă.

În apropierea rezervației pot și vizitate și câteva obiective turistice precum: biserici de lemn devenite monumente istorice, muzee (Muzeul din Cizer și Casa memorială a lui Octavian Goga din Ciucea) sau arii naturale (Vârful Măgura Priei sau Păstrăvăria din Tușa).

Băile Boghiș

baile boghis

Sursă foto: Turism Zalău

Stațiunea cu apă termală Băile Boghiș, aflată în localitatea sălăjeană cu același nume este renumită datorită izvoarelor sale cu ape termale (apa de aici poate ajunge la temperaturi de până la 42 de grade Celsius) și bogat mineralizate, dar și a nămolului cu proprietăți terapeutice. Aici se pot trata afecțiuni precum: reumatismale degenerative cronice, afecțiuni neurologice periferice, afecțiuni post traumatice, boli ginecologice, boli dermatologice sau boli de nutriție și metabolism.

În plus, cei care vin la Băile Boghiș pentru tratament beneficiază și de un peisaj pitoresc, acestea fiind situate în depresiunea Barcăului și este înconjurată zone muntoase care oferă atât peisaje superbe, cât și numeroase trasee turistice.

Casa memorială Iuliu Maniu – Bădăcin

casa-mamoriala-iuliu-maniu

Sursă foto: Salvati Casa Memoriala „Iuliu Maniu”

Casa memorială „Iuliu Maniu” se află în localitatea Bădăcin din județul Sălaj. Deși nu este transformată încă în muzeu, casa în care a copilărit celebrul politician român trebuie menționată pe lista obiectivelor turistice din județ. Aceasta a fost construită în anul 1890 de către tatăl acestuia, Ioan Maniu și apoi extinsă de Iuliu Maniu și soția sa, Clara.

Iuliu Maniu și-a lăsat casa părintească moștenire Bisericii Române Unite cu Roma însă în perioada comunistă aceasta a fost confiscată de stat. Casa a fost recuperată în anul 1998, iar în prezent, două dintre încăperile ei sunt folosite drept capelă și sediu al Parohiei Române Unite Bădăcin, care a inițiat o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea imobilului.

Până la finalizarea reabilitării casei memoriale, din anul 2011, la Biserica Greco-Catolice din Bădăcin funcționează provizoriu un mic muzeu etnografic și o expoziție dedicata lui Iuliu Maniu.

Pe lângă obiectivele turistice menționate mai sus, merită vizitate și Castrul roman din Buciumi, Muzeul Satului Crasna, Muzeul de Artă Populară „Ligia Bodea” Iaz, Casa lui Karoly Kos din Stana (un renumit arhitect maghiar din Transilvania), Peștera de la Cuciulat (unde au fost descoperite picturi rupestre), Castelul Bay din Treznea, Cetatea Valcau din satul Sub Cetate (ridicată în 1280) și bisericuțele de lemn din județ.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *