Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

10 mâncăruri pe care trebuie să încerci în Egipt

Fiind amplasat pe malul Nilului, Egiptul se bucură de culturi generoase de legume, cereale și leguminoase, lucru care a influențat gastronomia din zonă. Totodată, bucătăria egipteană are influențe din bucătăria nord africană, cea arabă și pe alocuri chiar cea grecească. Dacă vizitezi Egiptul, iată care sunt preparatele pe care trebuie să le încerci.

Koshari

koshari-mancare-indiana_67207610

Sursă foto: © Sergii Koval

Koshari este considerat de mulți dintre egipteni drept preparatul național al Egiptului. Acesta a fost inventat în secolul al XIX-lea când clasa muncitoare a început să aibă acces la mai multe ingrediente precum orez, macaroane, legume și așa mai departe. Situația economică se îmbunătățea și se spune că koshari este rezultatul eforturilor clasei muncitoare de a consuma toată mâncarea pe care o aveau, înainte de a face noi cumpărături. Astfel, koshari conține un amestec de linte cu orez și macaroane, care este ornat cu boabe de năut, sos de roșii, ceapă și condimente. Este un preparat vegetarian și vegan (dacă se folosește doar ulei vegetal).

Baba Ganoush

salata-de-vinete_44439209

Sursă foto: © Martiapunts

Asemănătoare salatei cu vinete românești, Baba Ganoush se traduce din arabă prin „tata răsfățat”. Cel mai probabil numele preparatului face referire la cineva din haremul regal. Salata este preparată prin coacerea vinetelor în coajă, apoi decojirea și tocarea acestora. Vinetele mărunțite sunt apoi amestecate cu ceapă, usturoi, condimente și sos tahini (pastă de susan). Pot fi adăugate condimente precum chimenul, pudră de chili sau zeamă de lămâie. Pasta rezultată este întinsă pe pâine arăbească (pita).

Shaorma

shaorma_71421312

Sursă foto: © Dmitry Koshkarov

Probabil că știi deja ce anume este shaorma. Totuși, nu puteam să nu o includ, fiind una dintre delicatesele bucătăriei arabe. Shaorma s-a format din turcescul doner kebab, însă și-a dezvoltat pe parcurs propria identitate culinară. Astfel, cuvântul e un amestec între arabă (shawa=carne gătită) și turcă (çevirme = a se roti). Spre deosebire de kebabul turcesc însă, shaorma egipteană poate este așezată în lipie sau pâine pita, acompaniată de diverse legume (inclusiv cartofi prăjiți, castraveți murați și legume crude) și poate fi asezonată cu o varietate de sosuri (maioneză, maioneză cu usturoi, ketchup, tahini etc).

Basbousa

basbousa-prajitura-egipteana_40515033

Sursă foto: © Angela Gibson

Basbousa e o prăjitură care necesită foarte puține ingrediente și foarte puțin timp astfel că se găsește sub diferite nume în întreaga lume arabă și chiar și în Grecia și Turcia. Această prăjitură este făcută din griș amestecat cu iaurt sau lapte, unt, zahăr, nucă de cocos și migdale. După ce este coaptă în cuptor, peste aceasta se toarnă un sirop făcut din zahăr, apă, miere și apă de portocal sau apă de trandafir, care să aromatizeze siropul. Prăjitura este lăsată pentru câteva ore ca să se însiropeze de la sirop și apoi poate fi consumată.

Molokheyyah

molokheyyah-supa-egipteana_42626671

Sursă foto: © Alexander Mychko

Această supă verde este făcută din frunze de iută, planta din tulpina căreia este produsă o fibră folosită pentru frânghii. Frunzele acesteia sunt folosite des ca legume în țări precum Egiptul, Siria sau Liban. Supa este făcută mărunțind frunzele și fierbându-le. Frunzele de iută se mai folosesc și în alte preparate nord africane. Supa conține și condimente precum usturoiul sau coriandrul și poate conține chiar și carne.

Macaroni bechamel

macaroane-carne-sos_43428117

Sursă foto: © Annilein

Influențele mediteraneene sunt cele mai notabile în acest preparat care este asemănător grecului Pastisio sau italianului pasticcio. Practic, așa cum îi spune numele, acest fel de mâncare conține macaroane, cel mai des paste penne, carne tocată de vită și un sos bechamel. Tot amestecul este pus într-o tavă și dat la cuptor pentru a obține un fel de plăcintă din paste. De cele mai multe ori carnea de vită folosită este amestecată cu condimente și ceapă.

Shakshouka

shashouka-mic-dejun-egiptean_53522131

Sursă foto: © Nataliya Arzamasova

Shashouka e un preparat consumat cel mai des la micul dejun, datorită faptului că acesta conține ouă. Este un preparat de origine otomană, însă a fost adaptat în majoritatea țărilor nord africane. Este făcută într-o tigaie din fier turnat sau într-una de lut (tajine) și conține cartofi, boabe de fasole, carne, roșii și condimente. Ouăle sunt puse în timpul coacerii astfel încât să devină poșate.

Falafel

falafel-crochete-egiptene_55196176

Sursă foto: © Annashepulova

Aceste crochete vegetariene sunt populare în prezent la orice fast food din lume, însă falafel a originat în Egipt. Chiftelele de falafel sunt făcute din boabe de fasole fava sau din năut și sunt folosite în sandvișuri vegetariene, asemănătoare hamburgerilor sau sandvișurilor similare.

Ful Medames

ful-medames-mancare-egipteana_40518347

Sursă foto: © Alexander Mychko

Un alt preparat creat de egipteni și adoptat ulterior de țările din apropiere, tot vegetarian, este ful medames. Acest fel de mâncare conține boabe de fasole fava care sunt fierte și făcute piure, apoi amestecate cu pătrunjel, usturoi, suc de lămâie, ulei și sare. Fiind un preparat sub formă de pastă, este mâncat adesea cu pita și, atunci când este consumat la micul dejun, are alături un ou fiert.

Hummus bi Tahina

salata-hummus_27409059

Sursă foto: © Foodio

Ultumul preparat este unul iubit de lumea întreagă – hummusul. În caz că nu știai, humusul a fost creat de egipteni, iar azi a ajuns să fie una dintre cele mai folosite metode de a consuma năutul în întreaga lume. În arabă, hummus înseamnă boabe de năut, astfel că numele preparatului este de la sine înțeles. Metoda preferată a egiptenilor de a prepara hummusul este cu tahini (pastă de susan), usturoi, zeamă de lămâie, ulei de măsline și sare. Această pastă se mănâncă fie cu pita, fie cu legume crocante precum morcovii sau țelina.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *