Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

10 mâncăruri pe care trebuie să le încerci în Mexic

Mâncarea mexicană autentică are o savoare de neconfundat și nu este nici pe departe atât de nesănătoasă precum cea Tex-Mex (așa numita mâncare mexicană, din SUA). Bucătăria mexicană are la bază ingrediente locale, care sunt cultivate încă de pe vremea aztecilor, precum porumbul, fasolea și ardeii iuți chili. Acestea au fuzionat în cele din urmă cu dieta impusă de spanioli în perioada de Conquistador (spaniolii sunt cei care au introdus consumul de carne de la animale domesticite în Mexic și brânzeturile) și au format ceea ce azi este numită mâncare mexicană. Dacă ajungi prin Mexic, iată care sunt cele 10 mâncăruri pe care nu trebuie să le ratezi.

Pico de gallo

sos-pico-de-gallo_36071896

Sursă foto: © Bhofack2

Salsa mexicană sau „Pico de Gallo” (ciocul cocoșului) este unul dintre cele mai cunoscute sosuri mexicane din lume. Este făcut dintr-un amestec de roșii, ceapă, ardei iute, coriandru și suc de limetă. Acestea sunt tăiate în cubulețe și amestecate. Acesta poate fi consumat cu nachos, ca orice alt sos mexican (chiar și cele lichide) sau poate fi folosit ca umplutură în diverse preparate pe bază de tortilla, precum burrito sau taco. Se pare că numele acestui preparat vine de la faptul că localnicii obișnuiau să îl mănânce direct cu mâna, prinzând bucățile de mâncare cu degetul arătător și cel mare, iar mișcarea era asemuită unui cioc de cocoș.

Guacamole

sos-guacamole_19043655

Sursă foto: © Elkeflorida

Un alt sos extrem de faimos în lumea întreagă este guacamole. Istoria sosului e la fel de veche precum oamenii indigeni din zonă, acesta fiind creat de azteci, cu mult înainte de fondarea actualului Mexic. Rețeta originală cere doar avocado, sare de mare și suc de limetă, însă rețetele moderne adaugă și roșii, usturoi, ceapă sau alte ingrediente. Acest sos este cel mai des consumat cu chipsuri din tortilla (nachos), dar poate fi folosit și ca umplutură în diverse sandwich-uri de tortilla.

Tacos

tacos_40068843

Sursă foto: © Marazem

Taco e un preparat mexican format dintr-o umplutură (care poate fi carne de pui, porc, vită, oaie, legume sau orice altceva) așezată într-o lipie tortilla de porumb sau de făină de grâu. Se pare că varianta cu tortilla de porumb precede cucerirea teritoriului de către spanioli. Există mai multe sortimente de taco, precum taco cu pește, taco „transpirați” (tacos sudados – cu umplutură picantă), taco păstorului (tacos del pasor) și așa mai departe. Alături de taco găsești de obicei și salsa autentică, și guacamole.

Cochinita Pibil

cochinita-pibil-mancare-mexicana_25279857

Sursă foto: © Peter Kim

Cochinita Pibil este tot un preparat pe care indigenii îl consumau înainte de a fi cuceriți de spanioli. Acesta este un preparat de origine maiaşă. Cochinita înseamnă porc mic, iar preparatul era deseori făcut dintr-un purcel care era copt întreg, însă acum este folosit predominant cotlet de porc pentru a face acest preparat. Carnea este amestecată cu suc de portocale amărui și semințele unui fruct numit anatto, care îi dă preparatului o culoare portocalie. Toate acestea sunt coapte într-o frunză de banan. Preparatul este menționat frecvent în filmul „A fost odată ca niciodată în Mexic” ca mâncarea preferată a personajului lui Johnny Depp.

Enchiladas

enchiladas-mancare-mexicana_43996462

Sursă foto: © Medvertising

Enchilada vine de la verbul spaniol „enchilar” care înseamnă a adăuga chili. Preparatul este făcut din tortillas de porumb umplute cu o umplutură pe bază de carne și așezate într-o tavă, acoperite cu un sos făcut dintr-un amestec de roșii și chili și apoi copt. Ideea acestui preparat provine tot de la maiași, însă a fost preparat după sosirea spaniolilor în peninsula Yukatan.

Quesadilla

quesadilla-mexicana_22902671

Sursă foto: © Msphotographic

Quesadilla s-ar traduce sub forma unei tortilla umplute cu queso (brânză). Acest preparat a apărut în timpul colonizării Mexicului de azi și este făcut dintr-o tortilla de porumb încălzită într-o tigaie, peste care se pune queso de Oaxaca (o brânză asemănătoare Mozzarellei). Se împătură tortilla în două, peste brânza topită. Quesadilla poate fi mâncată cu diverse sosuri precum Pico de Gallo și Guacamole.

Tamales

tamales-mancare-mexicana_35088081

Sursă foto: © Snyfer

Un „tamal” (singularul) este făcut din masa de porumb (aluatul din care se prepară și tortillas), fiert în frunză de banan. Frunza este aruncată după ce tamalul este gata. Tradiția de a mânca tamales provine de la maiași, preconizându-se ca originea sa să fie în jurul anului 8000 Î. H. Tamales pot fi umplute cu diverse umpluturi, dulci, sărate sau picante.

Menudo

ciorba-de-burta-mexicana_62560320

Sursă foto: © Ezumeimages

Menudo este un fel de ciorbă de burtă mexicană, în care burta de vită este gătită alături de supă, limetă, chili, ceapă, coriandru și oregano. Este mâncată cu mâna, folosindu-te de tortillas. Prepararea acestui fel de mâncare este una foarte laborioasă și poate dura până la 7 ore.

Chilaquiles

chilaques-mancare-mexicana_63878669

Sursă foto: © Flavia Campos

Chilaques este un preparat consumat de obicei la micul dejun sau prânz și este făcut din chipsuri de tortilla (sau tortilla tăiată și prăjită ușor), peste care se toarnă un mole (un sos, fie el guacamole sau altul) și care este fiert până când chipsurile se înmoaie în sos. Unele variații permit și adăugarea de carne sau brânză răzuită.

Pozole

pozole-mancare-mexicana_46928029

Sursă foto: © Alexander Mychko

Pozole este o supă groasă mexicană care în trecut avea semnificații ritualice, pentru că pentru azteci porumbul era o plantă sacră și era consumat doar la ocazii. Este făcută din Hominy (boabe de porumb uscate) cu carne de porc și chili. Potrivit istoricilor, aztecii obișnuiau să sacrifice un prizonier, a cărui inimă o găteau în Pozole, însă obiceiurile canibalice au fost înlăturate odată cu colonizarea și inima de om a fost înlocuită cu carne de porc pentru că „avea același gust”.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *