Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

10 mâncăruri pe care trebuie să le încerci în Rusia

Rusia este cea mai mare țară din lume ca suprafață așa că nu e de mirare că au o gastronomie destul de vastă, cu influențe diferite în funcție de zona despre care vorbim. Totodată, trebuie să faci distincția între bucătăria rusă și bucătăria sovietică, care are multe în comun cu țările din fostul bloc comunist. În cele din urmă însă, dacă vizitezi Rusia, îți recomand să încerci cel puțin aceste 10 preparate.

Pelmeni

pelmeni-mancare-ruseasca_2295290

Sursă foto: © Valeriy Krey

Primul preparat pe care ți-l recomand este unul din zona munților Ural. Aceste găluște (sau colțunași) numite Pelmeni sunt făcute dintr-un aluat pe bază de făină și ouă și umplute cu un amestec de carne tocată, de obicei vită, porc și miel, amestecată cu condimente precum piper, ceapă și usturoi. Găluștele se fierb în apă chiar înainte să fie mâncate, iar apoi sunt servite fie cu unt, smântână sau sub forma unei supe.

Borscht

bors-rusesc_46284606

Sursă foto: © Victorrustle

Pe românește borș, este preparatul care se servește ca o supă rece, fiind făcut din carne de vită, alături de legume precum sfeclă, varză albă, morcovi, rădăcină de pătrunjel, cartofi, roșii și ceapă. Are un gust dulce-acrișor datorită faptului că sunt combinate gustul dulce al sfeclei roșie cu gustul acrişor al smântânii care este pusă de obicei peste borș, în farfurie.

Blini

blini-clatite-rusesti_62089369

Sursă foto: © Yulia Davidovich

Blini sunt versiunea rusească a clătitelor, făcute cu drojdie și făină de grâu sau hrișcă. Acestea pot fi servite dulci, cu diverse gemuri, sau sărate, cu caviar, smântână sau unt. Acestea sunt preparate în special la sfârșitul iernii, în timpul săptămânii Maslenitsa (săptămâna clătitelor). Maslenitsa leagă forma rotundă a clătitelor cu reapariția soarelui după lunile de iarnă. Aceasta este totodată săptămâna de dinainte de Postul Paștelui, cel mai mare post din calendarul Ortodox, ținând 40 de zile.

Pirog

pirog-placinta-ruseasca_10728419

Sursă foto: © Arseniya Pavlova

Pirogi (la plural) nu trebuie să fie confundate cu Pierogi poloneze, întrucât nu seamănă deloc. Pirogi rusești sunt un fel de plăcinte umplute fie cu umpluturi dulci, fie sărate. Aluatul este unul ca de foietaj, decorat cu diferite motive florale, iar umplutura diferă de la carne de vită sau ciuperci și până la gem de caise sau merișoare.

Solyanka

solyanka-supa-ruseasca_10183281

Sursă foto: © Elzbieta Sekowska

În contrast cu borșul, solyanka e o supă caldă, cu un gust picant. Aceasta conține ingrediente precum varză, smântână, castraveți murați cu tot cu moarea de pe aceștia, însă supa poate conține și măsline, capere, lămâi sau ciuperci murate. Există trei tipuri de supă solyanka: cu carne, cu pește sau cu legume.

Medovukha

Medovukha

Sursă foto: Bear in a Hat

În afară de votca, care este cea mai cunoscută băutură alcoolică produsă de ruși, aceștia mai fac și una dulce, cu un conținut mai scăzut de alcool, numită medovukha. Această băutură alcoolică are la bază mierea și era produsă în mod natural fiind lăsată să fermenteze între 15 și 50 de ani, făcând-o extrem de scumpă. În epoca contemporană însă, cu ajutor distileriilor, această băutură alcoolică poate fi preparată mult mai ușor.

Caviar

caviar-rosu_6320844

Sursă foto: © Pavel Siamionau

Caviarul este cel mai scump tip de icre din lume, însă acestea se găsesc din abundență în Rusia. Caviarul negru, icrele de sturion sunt cele mai scumpe și rare, fiind mai greu de găsit, însă poți încerca caviarul roșu, din icre de somon, care este servit de multe ori la mic dejun în hotelurile rusești.

Stroganoff de vită

stroganoff-mancare-ruseasca_46523347

Sursă foto: © Bhofack2

Probabil cel mai cunoscut fel de mâncare rusesc, Stroganofful (sau Stroganovul) de vită își capătă numele de la familia Stroganov, una dintre cele mai influente familii ruse din trecut. Preparatul este făcut din carne de vită, tăiată fâșii și gătită cu smântână, ciuperci și ceapă și servită peste orez sau paste, deși în versiunea inițială a rețetei, acest preparat era făcut cu un fel de cartofi prăjiți.

Okroshka

okroshka-supa-ruseasca-de-legume_32883479

Sursă foto: © Oleg Doroshenko

Un alt fel de supă rusească, okroshka este o supă făcută din legume crude mărunțite, precum castraveți, ridichi și ceapă verde, cartofi fierți, ouă și carne gătită (vită, vițel sau cârnați) și amestecată cu kvass, o băutură cu un conținut redus de alcool (1.5% sau mai puțin) din secară fermentată. Aceasta poate fi preparată și cu kefir.

Salată rusească

salata-ruseasca_64751732

Sursă foto: © Olena Danileiko

Salata Olivier, așa cum este aceasta numită (după bucătarul care a inventat-o), este foarte populară în țările est europene. Aceasta conține legume mărunțite precum cartofi fierți, morcovi, castraveți murați, mazăre, ouă, rădăcină de țelină, ceapă, dar poate conține și bucăți de pui sau șuncă mărunțite sau mere acrișoare. Toate aceste ingrediente se amestecă cu sare, piper și maioneză. O variație a acestei salate a creat prea cunoscuta salată de boeuf românească.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandări