Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
mocanita viseu de sus
mocanita viseu de sus

Despre trenurile cu aburi de la Vișeu de Sus

Primele trenuri din România au apărut în secolul al XIX-lea. Mai întâi în Transilvania și pe urmă în Principate, oamenii s-au deplasat de-a lungul vremurilor pe căile ferate. Astăzi, în unele locuri încă se mai păstrează vechea atmosferă. Unul dintre ele este Vișeu de Sus.

În inima Maramureșului, la Vișeu, activitatea de pe șine este, cu siguranță, diferită de cea din restul țării. Aici țapinarii (sunt numiți așa pentru că folosesc țapina – unealtă care folosește la așezarea buștenilor) încă folosesc trenul cu abur ca mijloc de transport al copacilor pe care îi aduc din pădure. Acest obicei este specific locuitorilor din zonă și este promovat prin diferite mijloace.

Totuși, nu țapinarii fac celebră zona feroviară de la Vișeu, ci mocănița. Mai exact, 6 locomotive vechi. Ele îți amintesc că uneori e bine ca timpul să se oprească în loc. Locomotivele merg cu aburi și îți creează impresia că te afli într-o lume de acum câteva zeci de ani. Experiența este completată de vagoane. Interiorul lor este făcut din lemn și amintește de atmosfera veche. Traseul ajunge la o altitudine maximă de 1100 de metri, ceea ce înseamnă o diferență de nivel de 500 de metri de la punctul de plecare. Are o lungime de aproape 22 de kilometri, care, în funcție de anotimp, sunt parcurși în 4 sau 5 ore.

Organizatorii încearcă să facă cât mai plăcut timpul petrecut cu trenul, astfel că în diferitele opriri pe care locomotiva le face, ei prezintă o parte din specificul local. Tradiții, obiective turistice sau băuturi din zonă o să te facă să te simți plăcut în Maramureș. Ei includ în preț plimbarea, însoțitorul de tren, o mică gustare, cafea și țuică. Iarna, peisajul asupra Munților Maramureșului văzut din mocăniță este unul care te va încânta.

Tot la Vișeu de Sus a apărut și un hotel pe șine. Ideea inedită aduce în fața turiștilor câteva vagoane cu paturi, care amintesc de cușete. Are și restaurant, loc în care poți servi gustări specifice Maramureșului. Organizatorii au creat diferite oferte, care includ o noapte de cazare în trenul-hotel, cel puțin o masă și o plimbare cu mocănița.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *