neuroni
neuroni

Trei obiceiuri care dăunează neuronilor

Creierul uman reprezintă partea cea mai complexă din organismul nostru. Cu peste 100 de miliarde de neuroni, creierul nostru rămâne un mister care este greu de explicat, chiar și de cercetători. Sarah-Jayne Blakemore, cercetător în cadrul Institutului de Neuro-Știință Cognitivă aflat sub egida University College London, a afirmat că oamenii de știință considerau, cu un deceniu în urmă, că dezvoltarea creierului nostru se limitează la copilărie. Contrar afirmațiilor trecute, creierul nostru își continuă expansiunea pe o perioadă mult mai lungă de timp, însă partea cea mai dificilă constă în conservarea neuronilor. Rămâi cu noi pentru a afla trei obiceiuri la care ar trebui să renunți pentru a prelungi durata de existență a neuronilor tăi.

Lipsa somnului

O noapte nedormită se recuperează, la nivel psihic și mental, în 3 săptămâni. O perioadă atât de lungă de timp ne este efectiv imposibilă, întrucât pentru o singură noapte fără somn ar trebui să duci un stil de viață relaxant, liniștit, fără griji, cu un regim de somn bine pus la punct, pe o perioadă de până la 3 săptămâni. National Sleep Foundation, o instituție de sorginte americană, a concluzionat faptul că avem nevoie de 7 până la 9 ore de somn per noapte pentru funcționarea în parametri scontați ai creierului uman, fără a dăuna neuronilor.

Fumatul

Cel mai probabil, această categorie vă supăra pe mulți dintre voi, însă rezultatele indicate de diverse cercetări au fost făcute oficiale. Conform Institutului Național pentru Sănătate și Cercetare Medicală din Franța, un studiu realizat în anul 2002 asupra unor șoricei de laborator (cu dependență de nicotină) a reiterat faptul că fumatul le-a redus neuronii din hipocampus în proporție de 50%. Aplicat și asupra șoriceilor care nu erau dependenți, rezultatul a fost același – neuronii au dispărut (însă într-o proporție mai mică), iar buna desfășurare a proceselor nervoase a început să stagneze.

Lipsa hidratării

Pe lângă varietatea factorilor externi, există și alții interni care aduc daune majore neuronilor noștri. Hidratarea joacă un rol extrem de important, în lipsa căreia se poate ajunge la inflamarea creierului (problemă cunoscută și ca edemul cerebral). În cazul în care situația continuă în același mod, se poate ajunge la micșorarea creierului. Astfel, lipsa hidratării poate provoca probleme de mare anvergură, iar printre acestea se numără și dispariția neuronilor. Este recomandat ca organismul nostru să beneficieze de minim 2 litri de apă pe zi, pentru a desfășura activitățile în condiții optime.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com