Ziua Clădirilor Zgârie-Nori – 3 septembrie

Clădirile acelea înalte din marile orașe ale lumii sunt întotdeauna impresionante, indiferent de câte ori ne uităm la ele. Sigur, primele clădiri de tipul zgârie-nori care ne vin în minte sunt cele din New York, dar ele există în aproape toate marile orașe de pe planetă.

Cunoscute în engleză sub denumirea de skyscrapers, aceste clădiri sunt celebrate astăzi deoarece prima asemenea construcție din istorie a fost ridicată de arhitectul Louis H. Sullivan, a cărui zi de naștere a fost 3 septembrie 1856.

El este considerat de către americani drept părintele acestui tip de clădiri, deși mulți spun că și alți arhitecți au construit zgârie-nori în același timp cu el, sau chiar înaintea lui. Designul clădirilor lui Sullivan era însă excepțional, motiv pentru care lumea îl comemorează chiar și după trecerea unui timp atât de îndelungat.

Clădirile de acest tip s-au dovedit extrem de folositoare acolo unde terenul dedicat unei construcții este restrâns și foarte costisitor, precum centrul marilor orașe. Folosind acest tip de clădire s-a obținut mult spațiu pentru birouri, dispus pe verticală și nu pe orizontală.

Ziua Clădirilor Zgârie-Nori este menită a atrage atenția asupra rolului important pe care acestea îl joacă în marile orașe, fiind importante nu doar din punct de vedere economic, ci și estetic. Ele definesc skyline-ul unui oraș și simbolizează puterea sa economică.

Dacă te interesează o sărbătoare națională, citește și despre Ziua Limbii Române, în caz că ai trecut peste ea. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.