Dezvoltarea personală e un concept care pe unii îi încântă şi vor să citească tot ce există pe piaţă din acest domeniu, merg la seminarii, la conferinţe pe această temă. În schimb, în extrema cealaltă sunt cei care consideră că deja e un subiect saturat, poate chiar o pierdere de vreme. Şi pentru sceptici şi pentru cei care sunt la început de drum pe calea dezvoltării personale avem câteva cărţi care vă vor ajuta să priviţi altfel banii, job-ul, relaţiile cu cei din jur. Până la urmă despre asta e vorba: despre o perspectivă nouă asupra lucrurilor pe care le ştim şi le folosim deja
Marţi cu Morrie (Tuesdays with Morrie)
Cartea e un roman autobiografic scris de Mitch Albom, un jurnalist de sport de succes care reia legătura după mulţi ani cu profesorul său de sociologie din universitate – Morrie Schwartz. Acesta din urmă, la cei 78 de ani ai săi, suferă de o boală terminală şi vrea să-i transmită lui Mitch câteva sfaturi. Aşa că cei doi se întâlnesc în fiecare marţi pentru a discuta subiecte precum: regretele, frica, lăcomia, căsătoria, societatea, iertarea, sensul în viaţă.
Călugărul care şi-a vândut Ferrari-ul (The Monk who sold his Ferrari)
Robin Sharma are o serie de cărţi despre leadership şi dezvoltare personală. Cu toate că au multe elemente autobiografice, Sharma se foloseşte mereu de câte un personaj simbolic pentru a-şi prezenta ideile. Cartea îl are în centrul său pe Julian Mantle, un avocat de succes care suferă un atac de cord în sala de judecată. După acest incident, este decis să-şi schimbe complet viaţa aşa că porneşte pe drumul Indiei şi ajunge până în Himalaya unde va fi ajutat în călătoria sa spirituală de către Yogi Raman. După cum concluzionează chiar personajul principal: „Ideea e simplă: fiecare persoană de pe planetă este o minune a acestei lumi. Fiecare dintre noi este un erou într-un fel sau altul. Fiecare are potenţialul necesar pentru a se realiza, pentru a cunoaşte o fericire extraordinară şi o împlinire durabilă”.
Tată bogat, tată sărac (Rich Dad, Poor Dad)
Robert Kiyosaki este unul dintre speakerii şi antreprenorii de success care a decis să „traducă” managementul financiar pe înţelesul tuturor. Kiyosaki povesteşte despre educaţia sa financiară prin prisma faptului că a avut de ales între două modele. Tată lui natural care avea o mulţime de diplome, era profesor, dar mereu plin de datorii, şi „tatăl lui bogat” (tatăl celui mai bun prieten) care l-a învăţat de la vârsta de 9 ani cum să perceapă banii şi cum să-i valorifice. Cartea nu e scrisă doar pentru cei care vor să devină antreprenori. Oricine este preocupat de managementul eficient al finanţelor personale va avea de învăţat din această carte.
Secretele succesului. Cum să vă faceţi prieteni şi să deveniţi influenţi. (How to Win Friends and Influence People)
Cartea asta a fost una dintre primele cărţi de „self-help” scrise vreodată. A apărut în anul 1936 deoarece autorul a observat că un asemenea subiect nu este disponibil în sistemul de educaţie şi nu exista pe piaţă vreun curs pentru adulţi care să abordeze asemenea teme. Până în momentul de faţă, cartea s-a vândut în peste 15 milioane de exemplare şi există şi cursuri de dezvoltare a acestor abilităţi, create tot de către autor.
Forţa gândirii pozitive (The Power of Pozitive Thinking)
Autorul îşi prezintă cel mai bine cartea şi scopul ei: „Ea (cartea) ne învaţă să cultivăm pacea sufletească, nu ca pe o evadare din viaţă pe tărâmul unei linişti protectoare, ci ca pe un centru al puterii din care se naşte o energie nestavilită, ce ne va ajuta să ne trăim viaţa personală şi socială într-un mod contructiv.” Citind această carte veţi învăţa să aveţi mai multă încredere în voi, să vă îmbunătăţiţi relaţiile personale şi profesionale, să nu mai cădeţi pradă fricii, să vă atingeţi scopurile oricât de imposibile ar părea.