Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă tinerii care ies de pe băncile facultății este lipsa de experiență. Și cum majoritatea angajatorilor cer un minimum de cunoștințe în domeniul pentru care absolvenții aplică, acest lucru devine un adevărat obstacol în drumul lor spre job-ul mult visat.
Partea bună este că, în ziua de astăzi avem acces la așa multe resurse, programe, training-uri, asociații studențești, încât putem spune că este imposibil să nu acumulăm acel minimum de experiență de care avem nevoie pentru angajare. În cele ce urmează ți-am pregătit 7 soluții eficiente care te ajută să eviți această problemă.
Asociațiile studențești
Ca și membru într-o astfel de asociație vei avea posibilitatea de a relaționa cu persoane care au aceleași valori ca și tine, iar dacă asociația este una internațională ai posibilitatea de a face diverse schimburi de experiență, de a cunoaște oameni și culturi noi. În plus, relaționând cu diverse persoane din asociație, te ajută să scapi de anumite temeri, inhibiții, îți dezvoltă abilitățile de comunicare și vorbitul în public. Dacă ocupi și funcții de conducere a unui departament poți îți dezvolți abilitățile de leader, toate acestea fiind o piatră de temelie în CV-ul tău!
Practica
Majoritatea specializărilor asigură și diverse stagii de practică, astfel că, aceasta este ocazia ta perfectă de a te implica cât mai mult și de a aplica informațiile teoretice predate. Optează să faci practica într-o companie unde ți-ai dori să lucrezi pe viitor și care se pliază pe ceea ce îți dorești tu să faci în viitor.
Voluntariatul
Fie că este vorba despre o cauză în care crezi sau despre un domeniu care te atrage, voluntariatul înseamnă implicarea în dezvoltarea și promovarea valorilor unei anumite comunități. Voluntariatul este și una dintre cele mai bune modalități de a-ți face noi prieteni și de a munci în echipă. Aici intri în contact cu oameni cu inițiativă, valori, spirit civic și interese comune cu alte tale. Îți îmbunătățește abilitățile sociale, te învață arta compromisului și a diplomației și te ajută să adaugi experiență la CV-ul tău!
Internship-ul
În special în orașele universitare există foarte multe companii multinaționale care organizează frecvent diverse programe de internship. Acestea pot să fie atât plătite, cât și neplătite, însă beneficiul lor cel mai mare rămâne familiarizarea cu modul de lucru și mediul lor organizațional. Unele companii oferă și posibilitatea de angajare cu terminarea stagiului de internship, iar dacă munca ta a fost apreciată cere la final și o scrisoare de recomandare din partea superiorilor care te va ajuta cu siguranță pe viitor.
Programe work and travel
Dacă ești pasionat de călătorii, vrei să descoperi noi culturi și să faci și niște bani în același timp, optează pentru programele de timp work and travel. Poți opta pentru Statele Unite sau diverse țări din Europa (Grecia, Cipru, Spania). O astfel de experiență te va face mult mai responsabil, poți să-ți dezvolți anumite abilități, să îți exersezi abilitățile de comunicare, să înveți o limbă nouă sau să îți îmbogățești vocabularul pentru una pe care o cunoști deja.
Alege un job part-time
Dacă programul tău îți permite, poți opta și pentru un job cu jumătate de normă. Te vei familiariza astfel cu mediul de lucru, îți vei dezvolta abilități noi, te vei specializa mai mult pe un anumit domeniu, vei avea propriul tău venit și vei acumula experiență pentru job-urile viitoare.
Freelancing
Munca de acasă din propriul tău birou, dintr-o cafea sau de oriunde altundeva de unde te simți inspirat, a devenit un adevărat trend al zilelor noastre. Foarte mulți tineri aleg această variantă din dorința de a fi propriul lor șef, de a avea libertate și de a-și face programul așa cum doresc ei. Freelancing-ul este o modalitate prin care tu devii în totalitate responsabil de munca pe care o faci și de rezultatele sau produsul final pe care i-l dai clientului. Printre domeniile cele mai căutate se numără IT-ul, marketing-ul online, design-ul grafic, crearea de conținut, traduceri.
În concluzie, este foarte important să-ți dedici timp pe parcursul facultății și pentru alte activități extra care te vor ajuta să-ți consolidezi anumite cunoștințe sau să acumulezi unele noi. Implică-te în asociațiile studențești de la facultatea la care studiezi, fă voluntariat și urmărește companiile la care ai vrea să lucrezi dacă nu cumva organizează anumite intership-uri. Astfel, nu riști să te trezești la finalul facultății că nu te poți angaja din cauza lipsei de experiență.
Experiența se acumulează în timpul facultății, nu la finalul acesteia!