Search
Generic filters
Exact matches only

Analize medicale anuale

Odată ajunși la vârsta maturității este important să facem câteva investigații medicale periodic, pentru a ne asigura că totul funcționează așa cum trebuie în organism. Pentru a le putea realiza, este recomandat să facem o vizită medicului de familie, înainte de toate, pentru că acesta cunoaște istoria medicală a fiecăruia. Ca să știi de la ce te aștepți, iată care sunt analizele pe care trebuie să le faci anual:

Examen clinic general

Examenul general implică măsurarea tensiunii, verificarea respirației și a inimii. Pe lângă asta se verifică prin palpare anumite părți ale corpului pentru a sesiza eventualele probleme apărute. Acesta este primul pas spre a verifica că totul funcționează în regulă. Dacă în timpul examenului general sunt sesizate anumite potențiale probleme ale organismului, doctorul care te examinează îți va prescrie un set mai precis de analize pentru a depista problema cât mai adecvat.

Analize de sânge

În urma prelevării unei probe de sânge se efectuează analize care să cuprindă hemoleucograma, VSH, glicemia, colesterolul, enzimele hepatice și creatinina. Hemoleucograma cuprinde la rândul ei numărul de leucocite (celulele albe), trombocite și eritrocite (celulele roșii) din corp. Aceste numere sunt importante pentru depistarea unor anemii și deficiențe precum cea de fier, vitamina B12, acid folic sau altele. Pe lângă asta, din numărul de leucocite poate fi depistată o infecție sau problemele mai grave precum leucemia sau septicemia.

Examen de urină

Mostra de urină care este recoltată este utilă în descoperirea unor eventuale infecții (prin urină sunt eliminate bacterii sau puroi) sau se depistează prezența de săruri. Se pot depista bolile renale prin densitatea urinară, iar pH-ul poate indica diabetul, cistitele sau alte procese maligne.

Electrocardiograma

O parte extrem de importantă a analizelor medicale ce trebuie făcute anual este electrocardiograma. Aceasta urmărește activitatea electrică a inimii și poate identifica tulburări de ritm cardiac sau ischemia cardiacă, printre altele.

Papanicolau/mamografie/PSA

Femeilor cu vârste de peste 40 ani le este recomandat să facă anual sau o dată la doi ani o mamografie (care poate depista cancerul la sân) și un test Babeș-Papanicolau (care poate depista cancerul cervical). Totodată, este foarte important ca femeile, indiferent de vârstă, să își autoexamineze sânii prin palpare, periodic, cam după 7-14 zile de la prima zi de menstruație. Atunci sânii sunt mai tensionați și eventualele probleme pot fi depistate mai ușor.

În cazul bărbaților cu vârsta de peste 50 de ani se recomandă un test PSA (antigenul specific prostatic) pentru a depista eventualul cancer de prostată.

Consult dermatologic

Nu în ultimul rând, este foarte important să faci un consult dermatologic în care să examinezi alunițele și semnele de pe piele, pentru a putea preveni apariția cancerului de piele. Ține minte că trebuie să îți protejezi pielea folosind un produs cu factor de protecție solară.

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *