Pentru că concediile la mare sunt la o aruncătură de băț depărtare de momentul de față, este timpul perfect să vorbim puțin despre protecția solară și efectele nocive ale soarelui. În acest articol vorbim despre efectele razelor solare, despre protecție, bronz și piele sănătoasă.
Razele soarelui și efectele sale
Soarele este esențial pentru ca noi să avem o piele și un corp sănătos. Tot soarele este responsabil însă pentru o parte mare din cazurile de cancer de piele. Dar stai, până la urmă e sănătos sau nu? Ca orice lucru, lumina soarelui, în cantități normale e benefică pentru corp. Pielea noastră produce vitamina D doar în prezența soarelui, iar această vitamină este importantă pentru fixarea calciului în oase. Pentru o doză sănătoasă de vitamina D este suficient să stăm la soare 10 minute pe zi, îmbrăcați normal, expunând doar pielea de pe picioare, brațe și față. Dacă stăm la soare pentru intervale de timp mai mari de 10 minute, este recomandată folosirea unei creme cu protecție solară pentru că radiațiile solare provoacă arsuri pe piele și măresc șansele de a dezvolta celule canceroase, în special dacă ai pielea deschisă la culoare.
Cremele cu factor de protecție solară
Atunci când mergem la mare, la piscină sau la o sesiune de bronzat pe un câmp, trebuie să folosim o cremă cu protecție solară. Factorul de protecție solară diferă de la cremă la cremă, iar acesta ajută să blocheze intrarea în piele a razelor UVA și UVB. Un factor de protecție (SPF) 15 îți va proteja pielea de 1/15 din radiații. Totodată, poți calcula eficacitatea SPF-ului pentru tine, înmulțind numărul SPF cu timpul în care pielea ta dezvoltă arsură solară. De exemplu dacă (fără protecție) pielea ta se arde de la soare în 10 minute, un SPF 15 te va proteja 150 minute. De reținut este însă că indiferent de SPF, acesta nu rezistă pe piele mai mult de 2-3 ore, după care trebuie aplicat din nou pentru eficacitate maximă.
Bronzul – sănătos sau nesănătos?
Bronzul este rezultatul expunerii prelungite la soare și producerii melaninei (împreună cu vitamina D). Prin urmare bronzul în sine este sănătos. În schimb, arsurile solare sunt nocive și pot provoca cancer de piele. Dermatologii recomandă folosirea cremelor cu protecție solară pentru UVA și UVB, pe tot parcursul anului, dar în special dacă sunteți în preajma apei, nisipului sau zăpezii, care reflectă razele solare și care pot provoca arsuri.
Citește și De ce e bine să alergi dimineața?