Înotul nu este doar un sport extrem de relaxant, ci vă poate ajuta şi în menţinerea unui corp tânăr şi sănătos. Niciun alt exerciţiu de aerobic nu are astfel de plusuri: capacitatea de a-ţi exersa musculatura, fără a pune presiune pe sistemul osos.
Recomandat persoanelor care suferă de obezitate
Atunci când suntem sub apă, corpul nostru devine mai uşor. Dacă stăm sub apă până la gât, trebuie să ne susţinem doar 10% din greutatea pe care o avem de fapt. Iată de ce acest sport este extrem de recomandat celor care suferă de obezitate sau au probleme cu articulaţiile. Înotul este considerat un exerciţiu extrem de benefic pentru cei care vor să scape de câteva kilograme sau să-şi menţină greutatea.
Crește tonusul muscular
Înotul este recomandat în special pentru a creşte tonusul muscular. Spre deosebire de jogging unde corpul nostru se mişcă prin aer, în cazul înotului corpul trebuie să se mişte prin apă, lichid care este de 12 ori mai dens decât aerului. Deci fiecare mişcare pe care o facem în apă, devine un exerciţiu de rezistenţă şi în acest fel ne construim muşchii şi îi întărim.
Îmbunătățește structura oaselor
S-a demonstrat că înotul îmbunătăţeşte puterea oaselor. Atunci când mergem la sală, la un aparat lucrăm de obicei doar o grupă sau două de muşchi. În schimb în piscină, întreg corpul lucrează permanent, ajutând ligamentele şi încheieturile să fie mai flexibile.
Îmbunătățește flexibilitatea corpului
În plus, vă puteţi îmbunătăţi flexibilitatea întregului corp cu ajutorul înotului deoarece dacă la finalul turelor de bazin faceţi câteva exerciţii de stretching, apa vă va ajuta să vă menţineţi poziţia perfectă şi să le faceţi cu mai multă uşurinţă.
Pe lângă beneficiile vizibile aduse muşchilor, care se vor vedea după câteva sesiuni de înot, este ajutat şi cel mai important muşchi al corpului nostru: inima. Ţinând cont că înotul este un exerciţiu aerobic, ajută la întărirea muşchilor inimii şi o face mai eficientă în pomparea sângelui. Studiile au arătat că o sesiune de 30 de minute de înot pe zi vă pot ajuta să scăpaţi de problemele cu inima sau cu tensiunea arterială crescută.
Atunci când facem exerciţii în aerul uscat de la sală, sau ne confruntăm cu alergiile de sezon sau cu aerul rece de iarnă, avem o alternativă mult mai bună la piscină. Aerul de aici este mai umed şi vă poate ajuta în lupta cu astmul. În urma unui studiu de 6 săptămâni în care un grup de studenţi cu astm au fost analizaţi pe parcursul programului de înot, s-a observat că simptomele lor au scăzut în intensitate şi au rămas la acel nivel chiar şi la un an după încheierea studiului.
Înotul vă ajută să aveţi o viaţă mult mai lungă. Conform unui studiu cei care practică acest sport în mod regulat, au o rată a mortalităţii premature cu 50% mai scăzută decât cei care practicau jogging-ul sau niciun sport.
Fie că îl veţi practica doar de plăcere sau pentru a vă antrena corpul, beneficiile înotului se vor simţi după doar câteva şedinţe la piscină.