Astăzi, viața s-a transformat pentru mulți dintre noi într-o cursă contra timp, iar unicul scop este acela de a performa atât în viața privată, cât și la locul de muncă. Perseverența joacă un rol important în atingerea performanței, dar dacă am omis sau nu ne-am stabilit corect obiectivele putem aluneca ușor către suprasolicitare psihică și fizică – ceea ce este cunoscut sub termenul de burnout.
Dar în ce constă performanța?
Annick Bourguignon profesor universitar la Université de Paris-Dauphine și autoare al lucrării, „identifică trei sensuri principale ale cuvântului performanță:
- Performanta este succes. Performanța nu există în sine; ea variază în funcție de reprezentările „reușitei” întreprinderilor, „actorilor”.
- Performanta este rezultatul acțiunii. Măsurarea performanței este înțeleasă ca evaluarea rezultatelor obținute, în urma desfășurării unui proces, a unei activități.
- Performanta este acțiune. În acest sens, performanța este un proces și nu un rezultat care apare la un anumit moment.
În altă ordine de idei, performanța are ca factor decisiv „timpul”. Ea fiind definită ca succesul obținut într-o perioadă timp. Utilizarea eficientă a acestei resurse devine astfel cheia pe care îi diferențiază pe oamenii care obțin performanța de ceilalți.
Performanța nu trebuie să devină o obsesie, ci un obiectiv, dar din păcate apar des momente în care ne simțim copleșiți de responsabilități și lipsiți de motivație. Dacă această stare își face prezența zilnic și nu găsești nicio modalitate de a-ți îmbunătății situația, este posibil să suferi de sindromul burnout, cunoscut ca și ca sindromul arderii complete sau oboseală cronică. Acesta constă în epuizare fizică, emoțională și mentală cauzată de expunerea excesivă la situații stresante.
Printre principalele cauze ale acestui sindrom se numără aspecte legate de locul de muncă: mediu stresant de lucru, periculos, lipsa suportului, lipsa respectului în cadrul unei echipe, nivel mic de salarizare, program prelungit, sarcini suprasolicitante, responsabilitate ridicată sau diferențele dintre realitate și așteptările de la locul de muncă.
Pentru a evita să ajungem la o suprasolicitare este important să fim atenți la semnalele care ne avertizează despre instalarea oboselii cronice, astfel încât să le putem trata din timp. Putem începe ziua într-un ritm mai relaxant prin alocarea unei perioade timp în fiecare dimineață pentru desfășurarea unei activități relaxante.
Dacă totuși ai identificat prezența acestor simptome ale suprasolicitării prea târziu, iar metodele de prevenție nu mai funcționează, poți urma una dintre strategiile de recuperare pentru a trata efectul de burnout. Schimbă mediul în care trăiești și astfel poți îndepărta direct de la sursă toate lucrurile care au condus la acesta. Nu uita să ceri ajutor, suportul familiei și al prietenilor, acesta fiind necesar pentru redobândirea perspectivei și a motivației pierdute. Dacă ai ajuns la burnout, este clar că ceva nu funcționează cum ar trebui. Acesta este momentul în care trebuie să îți reevaluezi prioritățile și obiectivele.