logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Ce nu ai învăţat la şcoală despre gândirea creativă

creativitate_41672426

Cu toate că ai fost învăţat să crezi că unii oameni sunt artişti, iar alţii sunt mai pragmatici, adevărul e că fiecare dintre noi este în felul lui un artist. Trebuie doar să crezi şi să fii conştient de asta şi să cauţi modalităţile prin care te poţi exprima.

Creativitatea presupune muncă. Poate ai impresia că totul ţine de inspiraţie, dar adevărul e că, de multe ori, inspiraţia se lasă aşteptată luni sau poate ani de zile. Important e să fii pasionat şi determinat în ceea ce faci şi mai ales să continui să faci ceea ce îţi place, împotriva tuturor adversităților. Chiar şi cele mai mari genii au muncit mii şi mii de ore şi au scris/pictat/inventat o mulţime de lucruri mai puţin interesante până şi-au atins apogeul.

Creierul tău nu este un computer.  Este un sistem dinamic şi se hrăneşte cu energie creativă şi cu experienţe reale sau imaginare. Creierul nu poate face diferenţa dintre o experienţă reală şi una trăită extrem de vivid în imaginaţie.

Nu există un singur răspuns corect. Realitatea e ambiguă. Trebuie să priveşti toate ideile pe care le ai ca pe nişte posibilităţi chiar dacă unele dintre ele par mult prea îndrăzneţe sau poate chiar imposibile.

Aşteaptă-te ca experţii să fie negativişti. Cu cât o persoană ştie mai multe şi e specializată pe un domeniu, cu atât mai mult va tinde să fie mai închisă la minte şi să creadă că ceea ce cunoaşte este absolut. Aşa că nu te baza pe opiniile lor şi creează din pasiune fără a apleca urechea la cei din jur.

Urmează-ţi instinctele. Nu te lăsa niciodată descurajat. Multe genii au fost considerate inadaptate sau chiar cu probleme asemănătoare retardului şi s-au dovedit a fi cei mai creativi oameni din istorie. Aminteşte-ţi doar că Walt Disney a fost concediat de la primul lui job pentru că „nu avea imaginaţie”, iar Einstein a fost considerat un elev slab pe toată durata educaţiei sale.

Nu există înfrângeri. Când ceva nu-ţi iese din prima, nu înseamnă că ai eşuat. Înseamnă doar că ai învăţat ceva ce nu funcţionează. Învaţă din acea experienţă şi pune-ţi cât mai multe întrebări.

Nu vezi lucrurile aşa cum sunt, ci aşa cum eşti tu. Fiecare om interpretează propriile experienţe. Toate experienţele sunt neutre şi noi suntem cei care le dăm un anume înţeles şi importanţă.

Indiferent de ceea ce ai fost învăţat, de limitările care ţi-au fost impuse, poţi începe să-ţi creezi propriul viitor plin de experienţe bogate. Tot ce contează este să fii perseverent şi să ai încredere în tine.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *