Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Ce spune acneea despre starea ta de sănătate

Principala perioadă în care ne întâlnim cu acneea este în pubertate, când acneea poate fi provocată de schimbările hormonale bruște care au loc. Însă ne putem întâlni cu acneea și după ce am ieșit din adolescență. În afara momentelor când boala dermatologică este cauzată de dezechilibre hormonale sau de o alimentație necorespunzătoare (sau chiar de anumite momente ale ciclului menstrual, la femei), zona în care ai acnee poate să îți ofere semne despre sursa problemei.

Fruntea

Acneea din zona frunții îți poate indica problemele digestive, alimentația lipsită de nutrienți și lipsa de somn. Încearcă să faci în așa fel încât să ai parte de cel puțin 7 – 8 ore de somn în fiecare noapte, să ai o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume și să găsești o modalitate de a te elibera de stres (asta pentru că stresul e un factor care poate înrăutății acneea). Ca în cazul oricărui tip de acnee, asigură-te că îți cureți fața cu produse destinate tipului tău de ten și să nu încerci să îți storci coșurile apărute.

Între sprâncene

Zona dintre sprâncene și deasupra acestora îți poate indica faptul că ai probleme de circulație a sângelui sau probleme ale vezicii. Totodată, acest tip de acnee poate fi cauzată și de o dietă prea bogată în grăsimi, mâncare procesată sau exces de alcool. Încearcă să reduci pe cât posibil consumul de alcool și grăsimi și să consumi suficientă apă pentru a rămâne hidratată. Și aici este la fel de important să menții o igienă propice a pielii.

Obraji

Acneea pe obraji îți poate semnala o varietate mai mare de probleme. Principalele probleme de sănătate pot fi legate de plămâni, ficat sau stomac. Dacă vorbim despre factori externi, acneea din această zona poate fi cauzată de fețe de pernă murdare, ecranele murdare ale telefoanelor mobile sau pensulele de machiaj necurățate. Totodată, obrajii mai pot fi afectați și de stres sau o alimentație prea bogată. Încearcă să limitezi consumul de alimente, să schimbi fețele de pernă frecvent și să îți cureți ecranul telefonului mobil (sau să nu îl atingi de față) și pensulele de machiaj. Curățarea obiectelor care intră în contact cu fața ta este la fel de importantă ca și curățenia feței tale.

Nas

Dacă te confrunți cu coșuri în zona nasului, trebuie să știi că acestea se pot datora constipării, balonării, indigestiei sau unui dezechilibru gastrointestinal. Ai grijă la ceea ce mănânci și consumă alimente bogate în vitamina B. Acestea pot ajuta la ameliorarea acneei din această zonă.

Bărbie

Dacă pustulele sunt concentrate în zona gurii, acest lucru îți poate semnala constipație, consum excesiv de mâncare picantă. Totodată, poate fi rezultatul unei reacții cu anumite ingrediente din pasta ta de dinți. Încearcă să schimbi pasta de dinți și să mănânci mai puțin picant.

Dacă acneea e concentrată în zona bărbiei, pot exista probleme hormonale sau ginecologice, probleme renale, însă și aici pot exista factori externi precum contactul cu pasta de dinți sau mâinile (murdare) aduse prea des în zonă. Există anumite teorii conform cărora acneea deoparte și de alta a bărbiei, la femei, poate fi cauzată de ovulație. Ba mai mult, partea pe care este concentrată acneea ar putea indica ovarul care ovulează. Această teorie nu este una dovedită medical. Ca să elimini sursele externe curăță-ți mâinile des și nu le pune pe bărbie pe cât posibil. Bea apă din belșug, asigură-te că ai parte de suficientă odihnă și, dacă nimic nu funcționează, consultă un specialist.

Nu uita că indiferent de zona în care îți este concentrată acneea, această afecțiune are nevoie de tratament și o igienă a pielii exemplară.

Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *