Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cofeina și efectele ei

Boala cofeinei: o afecțiune larg răspândită care necesită o atenție specială

Cofeina este cel mai utilizat drog la scară largă, dar cu toate acestea foarte puține lucruri sunt cunoscute despre cum putem să-i ajutăm pe cei care sunt consumatori înrăiți.

„Cafeaua nu este un drog, este o vitamină!” sau „Sunt zombie dacă nu-mi beau cafeaua de dimineață!” – iată doar două glume pe care le fac des persoanele care au nevoie în fiecare dimineață de un impuls de energie pentru a-și începe ziua.

Dar, un studiu de la Universitatea Americană sugerează faptul că tot mai multe persoane sunt dependente de cofeină, până la punctul în care au simptome de sevraj și nu pot să reducă consumul de cofeină, chiar dacă au o anumită boală sau sunt într-o situație medicală în care nu ar trebui să consume cafea (exemplu: sarcină, boală de inimă, sângerări).

Aceste simptome caracterizează „boala cofeinei”. Cofeina este cel mai răspândit drog din lume și se găsește sub toate formele: ceai, suc, cafea, ciocolată, chiar și în multe produse alimentare și alte băuturi energizante. Experții în sănătate recunosc că în anumite cazuri viciul cafelei reprezintă o afecțiune serioasă care necesită tratament.

Din păcate efectele negative ale cofeinei nu sunt recunoscute cum ar trebui, pentru că aceasta este un drog social de larg consum, acceptabil, care face parte din viața noastră. E adevărat că pentru mulți oameni, cafeaua poate să nu producă efecte negative, dar în cazul unor persoane ea poate duce la dependența fizică și poate interfera cu traiul zilnic. În acest caz vorbim despre un consum problematic.

Un studiu despre boala cafelei publicat de curând, prezintă dovezile biologice care demonstrează dependența pe care o dă cofeina. Rezultatele arată cât de răspândit este acest viciu și care sunt cele mai importante simptome fizice și psihologice cu care se confruntă un consumator normal de cafea.

De curând, Asociația Americană de Psihiatrie a recunoscut oficial că există o tulburare provocată de consumul de cafea și că această reprezintă o îngrijorare majoră ce necesită cercetări suplimentare. Mai mult de 50% din consumatorii obișnuiți de cafea au confirmat faptul că au avut dificultăți în a renunța sau a reduce consumul de cafea. Autorii studiului menționat arată că cercetarea genetică poate fi de ajutor pentru a înțelege mai bine care sunt efectele cofeinei asupra sănătății și sarcinii, precum și diferențele individuale în ceea ce privește consumul de cafea.

Cercetătorii recomandă adulților sănătoși să limiteze consumul de cofeină la maxim 400 mg pe zi – echivalentul a două sau trei cești de cafea pe zi. Femeile gravide, persoanele care se confruntă cu probleme de anxietate și insomnie, hipertensiune arterială, probleme cardiace sau incontinență urinară ar trebui să bea mai puțină cafea (sub 200 mg pe zi). Din păcate majoritatea persoanelor nu realizează exact câtă cafea consumă zilnic.

În acest moment, producătorii nu sunt obligați să eticheteze pe anumite produse ce cantitate de cafea conțin. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, oamenii ar putea să-și calculeze probabil mai ușor cantitatea de cafea consumată zilnic și în consecință să încerce să limiteze și să evite cofeina.

Dar oare în societatea consumatoristă în care trăim azi, se dorește acest lucru?

Citește și despre efectul energizant al cafelei și imaginația noastră

Marius

Marius

Marius locuiește în Cluj-Napoca și când nu scrie pe bunadimineata.ro, își urmează pasiunile îndreptate către drifturi și călătorii. Se pricepe la mașini, motiv pentru care scrie des în secțiunea Auto. Cel mai bine îl caracterizează melodia Vicii - Cheloo feat Bitză.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *