Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Efectul energizant al cafelei și imaginația noastră

Oare e posibil ca efectul energizant al cafelei să fie doar în mintea noastră?

Dacă faceți parte din acele persoane care nu pot începe ziua fără o cafea energizantă, un simplu gând la o cafea decofeinizată vă poate dezarma și vă poate adormi la loc. Cu toate acestea, un studiu recent sugerează că nu ar trebui să vă faceți griji dacă într-o dimineață în loc să vă beți cafeaua normală, sorbiți dintr-o cafea decofeinizată. Atâta timp când veți continua să credeți cu tărie că beți cofeină și că veți fi mai energic după ce beți această ceașcă, este foarte probabil ca într-adevăr să se întâmple acest lucru. Veți fi mai fericit și mai vigilent, la fel ca în cazul în care ați fi băut cofeină.

Altfel spus, efectul cofeinei se află în imaginația celui care o bea – nu neapărat în ceașca sa de cafea.

Pentru aceste rezultate, un grup de cercetători de la Universitatea din Londra au folosit un eșantion de 88 de studenți cu vârste între 18 și 47 de ani, care obișnuiau să bea cel puțin două cești de cafea pe zi. Cercetătorii le-au spus studenților că vor studia efectele cofeinei asupra stării lor de spirit și capacitatea de concentrare a creierului.  Studenții a fost împărțiți în patru grupe, fiecare având câte 11 fete și 11 băieți. Unora li s-a dat să bea cafea cu cofeină, în timp ce alți studenți au primit cafea decofeinizată. Cercetătorii au spus grupului care a primit cafea decofeinizată că este de fapt cafea cu cofeină. Timp ce 5 minute studenții și-au băut cafeaua, iar după 55 de minute li s-a evaluat starea de spirit și capacitatea de concetrare.

Cred că începeți deja să banuiți care au fost rezultatele.

Chiar și studenții care au primit cafea decofeinizată au avut o atenție sporită și o putere de concetrare mai mare. Chiar dacă toți participanții au declarat că s-au simțit din ce în ce mai deprimați pe parcursul studiului, cei care au băut cafea decofeinizată nu s-au simțit atât de triști în comparație cu cei care au consumat cafea cu cofeină. Prin urmare, chiar dacă s-au așteptat să bea cafea cu cofeină, cei care au băut cafea decofeinizată au simțit același efect ca în cazul în care ar fi băut cofeină.

Oamenii de știință au publicat rezultatele studiului în revista Appetite, dar ca o concluzie, ei nu sugerează că puteți să intrați într-un restaurant să comandați un espresso și să simțiți imediat că deveniți mai energic, iar puterea dumneavoastră de concentrare crește. Adevărul este că, efectul placebo nu funcționează de fapt dacă sunteți conștient de el.

Citește și despre avantajele și dezavantajele trezitului de dimineață

Marius

Marius

Marius locuiește în Cluj-Napoca și când nu scrie pe bunadimineata.ro, își urmează pasiunile îndreptate către drifturi și călătorii. Se pricepe la mașini, motiv pentru care scrie des în secțiunea Auto. Cel mai bine îl caracterizează melodia Vicii - Cheloo feat Bitză.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *