Crește un copil încrezător

Ca părinte, vrei să te asiguri că micuțul tău nu va avea niciun fel de probleme în a-și exprima gândurile, a se afirma și a fi încrezător în propriile forțe. Pe de altă parte, un copil prea încrezător în el, care este supraevaluat de părinți, poate crea probleme. Diferența între a-i spune copilului tău că e cel mai bun, indiferent dacă e sau nu și a-i lăuda punctele forte, este una clară. Un copil prea lăudat va fi extrem de încrezător, chiar și atunci când nu este cazul, el devenind arogant. Un copil care își cunoaște puterile și slăbiciunile, va știi să aleagă situațiile din care va avea de câștigat.

Lasă-l să cadă

E important ca fiecare copil să învețe că eșecurile și căzăturile sunt obstacole pe care trebuie să le depășească singur, nu să îi fie rezolvate de alți oameni (în cazul de față, de părinți). Copilul tău trebuie să știe că nu întotdeauna va fi cineva acolo să îl ridice și să îl facă să zâmbească așa că trebuie să învețe cum să facă asta singur. Ca să faci asta încearcă să nu intervii decât în cazuri absolut necesare.

Nu-i fă complimente false

Oferitul de complimente copiilor poate avea două tăișuri: fie crește cu impresia că e mai bun decât e de fapt, caz în care va fi dezamăgit destul de tare când va afla că nu e așa, fie va ajunge să nu îți mai creadă complimentele, provocându-i opusul a ceea ce vrei să faci, făcându-l deci să îi scadă încrederea în sine.

Permite-i să facă alegeri

Ideea de bază este să nu îți restricționezi copilul prea mult. Dacă nu face nicio alegere, cum va știi mai târziu să decidă ce e mai bine pentru el? Oferă-i opțiunea să aleagă între două feluri de mâncare pe care să i le poți prepara la prânz, sau două ținute diferite. Pe măsură ce acesta crește, lasă-l să facă alegeri care îl afectează tot mai tare. Astfel va învăța că e important să își gândească deciziile și să își asume responsabilitatea pentru ele.

Încurajează-l

Dacă vezi că micuțul tău are o pasiune, dar îi e frică să o urmărească și să o dezvolte, încurajează-l. E important să știe care îi sunt atuurile, pentru ca mai târziu să poată face alegerile potrivite pentru el.

Dacă copilul tău devine un adult încrezător, care știe să-și diferențieze atuurile și slăbiciunile și să le folosească în avantajul său, el va avea multe de câștigat. Ajută-l să se ajute singur, mai târziu în viață.

Citește și Cum să descoperi pasiunea copilului tău

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.