logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Cum să descoperi pasiunea copilului tău

Cu toții am auzit povești despre oameni care au desfăcut toate aparatele casnice când erau mici, ca să vadă cum funcționează, iar la maturitate au ajuns ingineri recunoscuți. Sunt convinsă că ai auzit vreo poveste asemănătoare. Desigur, nu toți avem parte de o asemenea înclinare spre un anumit domeniu. Majoritatea oamenilor nu știu încă de la început care sunt talentele sau abilitățile lor și nu pot astfel să își stabilească pasiunile decât foarte târziu.

Acum că ești părinte, vrei să te asiguri că micuțul tău nu va avea dificultăți în a-și alege un drum în viață. Cea mai simplă metodă de a te asigura, este să îl ajuți să își descopere pasiunile și să le exploreze din timp.

Observă-i activitățile

Fii atent spre ce tip de activități gravitează copilul tău. Îi place să construiască folosindu-se de cuburi? Dansează fără frică pe orice seamănă a muzică? Desenează peste tot atunci când prinde un creion în mână? Tot ceea ce face copilul tău poate fi o indicație a unui talent sau a unei abilități ce trebuie explorată. Ajută-l să-și urmărească interesele, dar ține minte că acestea se pot schimba pe parcurs. Nu uita să îl observi!

Nu confunda pasiunea cu un hobby

Este foarte important ca atunci când observi activitățile copilului tău, să nu le interpretezi prea repede. Dacă este pasionat de ceva, va vrea să exploreze mai adânc acel domeniu, să descopere informații noi și să și le însușească. Pe de altă parte, dacă face asta doar ca să se amuze, să se relaxeze sau de plictiseală, acel interes poate fi doar un hobby, care nu îl va îndruma pe viitor, însă îl va ajuta să se relaxe în situațiile stresante.

Nu îți impune dorințele tale

Ai grijă ca atunci când îți îndrumi copilul să își găsească sclipirea care îl va duce spre cariera sa, să nu îi insufli propriile aspirații. Nu îți împinge copilul să devină arhitect sau doctor, doar pentru că tu ai făcut sau ai fi vrut să faci asta. Pasiunile sunt caracteristici ce nu se transmit genetic. E posibil să îi placă domenii total diferite de ceea ce îți place ție. Indiferent care ar fi acele domenii, asigură-te că îl sprijini și că îl îndrumi să își îndeplinească propriile vise.

Nu te frustra dacă pasiunile copilului tău întârzie să apară. Cu timpul, va fi expus la diferite activități care pot să îi stârnească interesul. Bucură-te de pasiunile și abilitățile copilului tău, pentru că ele, în viitor, îl vor ajuta fie să își facă o carieră, fie să își găsească evadarea din stresul cotidian.

Citește și Curiozități despre muzică

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.