logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Curiozități despre muzică

Muzica este cu siguranță o parte importantă în viața fiecăruia dintre noi. Fie că ascultăm muzică Rock, Pop, Clasică sau Folclorică, muzica ne oferă o stare de bine și de relaxare. Iată câteva curiozități pe care poate nu le știi despre muzică.

  1. Muzica atenuează durerea. Pe lângă endorfinele eliberate de corp, ce induc o stare de bine, muzica oferă oamenilor senzația că sunt în control, chiar și când vine vorba de durere. Astfel, un pacient care ascultă muzica preferată va percepe durerea resimțită ca fiind mai puțin intensă decât dacă nu ascultă nimic. Totodată, muzica relaxează corpul și stabilizează ritmul cardiac, ceea ce ajută la controlul senzației de durere.
  2. Muzica îți poate anima dimineața. Dacă îți începi ziua cu muzică veselă, ai mai multă energie pe parcursul zilei și o stare de spirit mult mai veselă decât dacă te trezești cu știrile de la televizor sau gânduri despre sarcinile zilei respective. Când îți compui playlist-ul de dimineață asigură-te că nu incluzi melodii triste sau enervante. În schimb, găsește melodii cu un ritm alert și versuri optimiste.
  3. Efectul Mozart este real. Este dovedit științific că dacă asculți muzică în surdină, în timp ce înveți, ești mai predispus să reții mai rapid informațiile. Deși s-a dovedit că nu se aplică doar în cazul muzicii lui Mozart, ci în orice tip de muzică preferată de individ, faptul că muzica ajută dezvoltarea mentală este cât se poate de reală. Mai mult, poți accesa mai ușor informațiile acumulate, cântând sau ascultând cântecul în timpul căruia ai învățat. De asemenea, muzica are puterea de a spori capacitatea de a citi și scrie, raționamentul spațial-temporal, dar și inteligența emoțională.
  4. Muzica îmbunătățește coordonarea. Te miști mai ușor dacă te miști pe ritm. În timp, asta se traduce într-o îmbunătățire vizibilă a coordonării și mișcării corporale. Drept urmare, data viitoare când îți vine să dansezi, nu te sfii.
  5. Plantele reacționează la muzică. La fel ca oamenii, și plantele se bucură de beneficiile muzicii. Plantele cărora le este pusă muzică clasică, relaxantă, înfloresc mai ușor și reacționează pozitiv. În schimb, dacă le este pusă muzică Rock sau Heavy Metal, acestea se ofilesc.
  6. Unii oameni văd muzica în culori. Acest fenomen se numește cromestezie și se întâlnește în special la oamenii ce gândesc vizual. Aceștia asociază o culoare cu fiecare sunet muzical, iar repartiția culorilor este diferită de la om la om.

Câte dintre aceste curiozități le știai deja?

Citește și cum să iubești dimineața.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *