Copilul tău e la faza în care începe să te contrazică atunci când vine vorba de dormit? Îți spune că nu îi e somn, că nu e obosit și că nu vrea să doarmă? Deși tinzi să crezi că ți se întâmplă numai ție, e un fenomen cu care aproape toți părinții din lume se luptă. Nu-ți fă griji însă, vin în ajutorul tău cu câteva sfaturi pentru a-ți face copilul să adoarmă, fără să trebuiască să vă certați pentru asta.
Fă o trecere între timpul de joacă și cel de somn
Dacă trecerea de la starea alertă în care se joacă și mersul la somn e prea bruscă, copiii tind să lupte împotriva ideii de a dormi. În schimb, încearcă să faci o trecere între cele două stări, care să-i permită să se relaxeze și să devină obosit. De exemplu, după joacă, puneți-vă și citiți o poveste împreună. Îi va da timp să scape de energia acumulată în timpul jocului și să devină mai relaxat și somnoros. În general, încearcă să eviți ecranele televizorului sau calculatorului înainte de ora de culcare. Lumina albă a acestora poate reduce semnificativ starea de somnolență.
Ține un orar stabilit de somn
Pe scurt, este important ca micuțul tău să știe că ora de somn e ora de somn. Pune-l să doarmă la aceeași oră, zilnic (inclusiv în weekend și vacanțe) ca să poată să își formeze propria rutină. Ține minte că dacă este prea obosit, există șanse să îi ia mai mult să adoarmă și să se trezească mai des pe timpul nopții. Dacă crezi că adoarme prea târziu și vrei să îi muți ora de somn cu 30 de minute, este bine să o faci gradual. De exemplu dacă vrei să îl faci să doarmă la 8:30 în loc de 9 fix, pune-l să doarmă la 8:50 în prima zi, 8:40 în a doua zi și 8:30 abia în a treia zi. Astfel, reduci șansele ca acesta să se certe cu tine pentru diferența de timp.
Lasă-l să doarmă singur
Dacă adoarme cu tine și apoi se trezește pe parcursul nopții doar să vadă că tu nu mai ești lângă el, acesta poate încerca să evite somnul doar de frica să nu rămână iar fără tine. Ca să eviți asta, trebuie să nu rămâi mai mult de câteva minute în cameră cu el. Lasă-l să adoarmă pe cont propriu.
În fond, este important să găsești rutina care funcționează pentru familia ta și să o menții cât de strict poți. Nu uita să oferi recompense pentru comportamentele pozitive ale copilului tău și vei vedea cum totul va fi bine.
Citește și Învață-ți copilul să-și controleze furia