logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Cum să îți faci copilul să citească?

Copiii au capacitatea să facă și să înțeleagă mai multe decât îți dai seama. Este important să îi insufli copilului tău dorința de a citi, pentru ca el să dezvolte abilitatea de înțelegere și să îi crească interesul pentru cunoaștere.  Dacă nu știi cum să faci asta, iată câteva sfaturi care te pot ajuta!

Citește-i cu voce tare

Când încă puiul tău nu știe citi de unul singur, citește-i cu voce tare cărți educative și povești. Asta îi va stârni interesul și va învăța vocabular și informații interesante. Mai apoi, când el devine independent când vine vorba de citit, continua să îi citești, însă acordă-i și lui timp să îți citească cu voce tare. Își va exersa astfel nu doar cititul, ci și pronunția cuvintelor și abilitatea de a citi cu voce tare.

Fă-i un permis la bibliotecă

Dacă micuțul tău e suficient de mare încât să aibă propriul permis la bibliotecă, fă-i unul. Va învăța nu doar să aibă grijă de cărți și de obiectele împrumutate, ci și să respecte termenele limită și consecințele nerespectării acestora. Mai mult, majoritatea bibliotecilor publice au și o secțiune pentru copii în care personalul se ocupă de aceștia și îi îndrumă spre cărți potrivite fiecăruia dintre ei.

Învață-l să folosească un dicționar

Principala problemă cu cititul e că, pe măsură ce micuții cresc, găsesc din ce în ce mai multe cuvinte necunoscute în cărți. Faptul că nu înțeleg toate cuvintele îi poate determina să nu mai vrea să citească. Dacă au un dicționar ușor (pentru copii) și pot să afle ce înseamnă cuvintele necunoscute, ei vor fi tentați să citească în continuare, să afle și mai multe cuvinte noi.

Oferă-i cărți pe subiecte ce-l interesează

Copilului tău îi plac păsările, mașinile sau muzica? Indiferent de care ar fi subiectul preferat al copilului tău, oferă-i cărți care să fie interesante pentru el. Altfel nivelul de interes nu este suficient de mare, iar copilul nu va vrea să descopere mai mult din universul acelei cărți.

Ține cont de aceste sfaturi și bucură-te de pasiunile copilului tău indiferent care ar fi acestea. Ajută-l să se dezvolte și să își contureze personalitatea.

Citește și Educația nonformală

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.