Când vine vorba de check-list-ul cu lucruri de rezolvat, productivitatea pare un concept relativ ușor de întreprins. Bineînțeles, există deja numeroase sfaturi, trucuri și idei pe care le poți pune în aplicare, în speranța că vei seta lucrurile la un alt nivel. Cu toate acestea, întrebarea care apare aici este următoarea: este timpul petrecut la birou definitoriu în raport cu cantitatea și numărul de lucruri pe care trebuie să le realizezi? Ei bine, pregătește-te să afli adevărul – ceea ce am enunțat mai sus nu este neapărat și ceea ce se întâmplă în realitate. De fapt și de drept, știința prezintă o imagine foarte diferită a productivității, motiv care te-ar putea îndepărta de la birou, pentru câteva minute.
Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese
Performanța ta poate fi îmbunătățită printr-o serie de pauze lungi și dese. Din punct de vedere științific, o pauză de 10 minute pe oră îți va rafina creativitatea și te va ajuta să scapi de stresul deloc productiv. Deseori, este foarte ușor să ne pierdem în vâltoarea evenimentelor, fugind astfel de la proiect la proiect, fără a finaliza vreun obiectiv anume. De aceea, atunci când vine vorba despre productivitate, o pauza scurtă ar putea fi cheia pentru două ore extrem de utile. În continuare, este recomandat să îți programezi un orar pe care să îl respecți, cu privire la orele și minutele când poți să îți iei pauză. Pentru ca această strategie să funcționeze, este imperios necesar să nu te abați de la programul astfel format!
Schimbă-ți mediul în care lucrezi
Nu, nu facem referire la locul de muncă (în acte), ci cel înconjurător. O strategie foarte bună pentru a fi mai productiv într-un timp mult mai scurt este să îți schimbi mediul în care lucrezi. Din când în când (și bineînțeles, dacă acest lucru este posibil), este recomandat să părăsești biroul și să lucrezi dintr-un pub în care auzi o muzică lină în surdină. Numeroase studii care mai de care mai științifice au subliniat faptul că mintea și creierul uman își extrag energia și inspirația din mediul înconjurător, iar cu cât acesta este mai diversificat, cu atât efectul asupra noastră este mai îmbucurător.
Fiind un scop al tuturor în fapt, o productivitate crescută raportată la prestarea mai lejeră a serviciilor este o ecuație pe care fiecare dintre noi și-o dorește, la un moment dat. Cu toate acestea, cert este că fără o strategie bine pusă la punct, productivitatea va rămâne la rate scăzute.