După entuziasmul iniţial al obţinerii unui job, trec cele câteva luni de probă, observi că te-ai acomodat cu echipa, dar simţi că nu avansezi şi că totul începe să intre într-o anumită rutină.
Unii dintre colegi au avansat deja la un alt departament, unii poate s-au mutat la o firmă mai mare şi tu ai rămas pe loc. Începi să-ţi pui întrebări în legătură cu ceea ce ai putea să faci pentru a-ţi dezvolta cariera profesională, dar nu ştii de unde să începi.
Iată câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vedere într-o asemenea situaţie:
- Asigură-te încă de la început că în cadrul companiei vei avea oportunitatea să avansezi. Acest lucru trebuie să-l ai în vedere încă de la interviu. De obicei, angajatorul este încântat să vadă că eşti interesat de opţiunile pe termen lung şi dai dovadă de seriozitate.
- Fii sociabil. Dacă vei fi cel mai responsabil şi mai muncitor om de pe lumea asta, dar nu vei ştii să vorbeşti cu cei din jur, să fii o prezenţă plăcută şi să devii popular în cadrul companiei, şansele ca o persoană mult mai puţin calificată decât tine, dar cu o priză mai mare la cei din jur, sunt mai mari ca ea să-ţi sufle promovarea de sub nas;
- Lucrurile mărunte contează. Fie că îi dai o mână de ajutor unul coleg, fie că stai o jumătate de oră peste program sau vii cu o sugestie pentru un proiect în care nu eşti implicat direct, faptul că demonstrezi un real interes pentru ce se întâmplă în companie şi nu faci doar strictul necesar jobului tău te-ar putea ajuta să obţii promovarea multdorită.
- Asigură-te că eşti pe lista şefilor. Să îţi doreşti o poziţie mai bună în cadrul companiei nu e suficient. E necesar ca superiorii tăi şă ştie acest lucru, altfel ar putea rămâne doar mulţumiţi pentru că eşti foarte bun la ceea ce faci şi nu au de ce să te mute de pe postul respectiv.
- Dezvoltă-ţi noi abilităţi. Arată-le celor din jur că eşti o persoană dornică să înveţe lucruri noi. Fie că te înscrii la cursurile oferite de companie sau pur şi simplu faci cursuri online, asigură-te că cei din jur ştiu asta despre tine şi sunt conştienţi că nu te plafonezi.
- Ia-ţi un „ucenic”. Dacă poziția ta actuală este una cheie şi eşti conştient că datorită abilităţilor tale şefii nu vor să te înlocuiască, cea mai simplă metodă de a evolua este să iei sub aripa ta un angajat nou, pe care să-l formezi și să înveţi din tainele meseriei tale. Astfel că, la momentul oportun, vei putea să ceri o promovare şi să recomanzi pe altcineva pentru poziţia pe care o deţii.
- Dacă niciuna din aceste metode nu a funcţionat şi simţi că job-ul curent este unul în care nu poţi evolua, este mai bine să îţi cauţi de lucru într-o altă companie, în care vei avea posibilitatea să-ţi dezvolţi cariera.
Tu cum porocedezi atunci când dorești să obții o promovare?