Toamna este aici și la fel și roadele sale – mai bune sau mai puțin bune. Fiind învăluiți într-o aură tomnatică, tuturor ne plac culorile și luminile pe care „soarele cu dinți” ni le oferă, imediat ce își face apariția pe cerul azur. Cu toate acestea, toamna nu vine doar cu plăceri, ci și cu neplăceri. Una dintre acestea este chiar astenia de toamnă, starea fizică și psihică pe care fiecare dintre noi a întâlnit-o cel puțin o dată în viață. Însă, la fel cum toamna este trecătoare, la fel este și astenia. Dacă vrei ca anul acesta simptomele să te ocolească, citește mai departe.
Ce este astenia de toamnă?
Fiind cunoscută drept „boala sezonului”, alături de arhicunoscutele răceli și gripe sezoniere, astenia de toamnă este o afecțiune caracteristică anotimpului. Terminarea verii și brusca intrare într-un nou anotimp, mai răcoros, constituie premisele unui sistem imunitar slăbit, nepregătit pentru ceea ce va urma. Întrucât organismul nostru ajunge într-un punct în care apar o serie de deficiențe imunologice, nici psihicul nostru nu o duce mai bine. Astfel, apare astenia de toamnă, caracterizată prin:
- tristețe persistentă;
- secreție crescută de melatonină (aspect care conduce la dereglări ale ceasului biologic și episoade depresive);
- apetit scăzut;
- iritabilitate crescută;
- anxietate;
- scăderea energiei.
Cum poate fi prevenită?
La fel ca orice altă boală, astenia de toamnă poate fi prevenită. Subliniem aici faptul că este o boală sezonieră, astfel că trebuie să avem grijă ca, în fiecare an, să fim cu un pas înaintea ei. Fii cu ochii pe sfaturile noastre:
- continuă-ți programul normal, fără a întrerupe ritmul zilnic al evenimentelor. În acest fel, creierul tău va fi ocupat, iar tu nu vei mai fi în situația de a interacționa cu astenia;
- desfășoară activități care îți solicită corpul, precum sunt sporturile. Chiar dacă temperaturile descresc rapid în această perioadă, organismul tău va fi puternic pe interior, apărându-te astfel de răceli;
- stai cât mai mult în natură, pentru a te bucura de rămășitele luminii naturale. În timp, iarna vine, iar razele soarelui se vor rări masiv. Organismul tău trebuie să se bucure de ce are natura mai bun.
Cum poate fi tratată?
Uneori, astenia lovește fără să îți dai seama. De aceea, ea poate fi și tratată, prin:
- terapia cognitiv-comportamentală, care este totodată și primul tratament luat în calcul de orice doctor în cazul asteniei de toamnă;
- fototerapia, un tratament special bazat pe o sursă de lumină care imită razele soarelui;
- antidepresive, în cazul în care este imperios necesar. Un astfel de tratament poate fi prescris doar de un doctor specialist.