Vorbitul în public reprezintă una dintre cele mai des întâlnite frici cu care se confruntă o persoană. Simplul fapt de a ține un discurs sau o prezentare în fața unui public necunoscut ne provoacă emoții puternice, pe care ne este greu să le stăpânim.
Indiferent dacă țin primul lor discurs sau dacă au mai vorbit în fața unei audiențe înainte, oamenii au o anumită reticență atunci când vorbesc în public, din cauza faptului că se gândesc la situațiile neplăcute cu care s-ar putea confrunta, precum: greșeli în vorbire, blocaje, uitarea discursului, atitudinea critică a celor din public, un discurs puțin interesant, o prezentare slabă sau alte evenimente neprevăzute. Există însă câteva locuri pe care le poți face pentru a trece peste emoțiile vorbitului în public și pentru a reușii să ții un discurs interesant. Iată care sunt acestea:
Structurează-ți ideile principale
Înainte de toate, trebuie să ai grijă să îți structurezi ideile principale, să ai o anumită ordine. Oricum scrie-ți ideile principale pe care vrei să le abordezi în discursul tău, apoi încearcă să faci prezentarea acasă, în fața unor prieteni pentru a vedea cam cât timp durează și pentru a primi feedback din partea celor care te ascultă. Poți repeta și în fața oglinzii sau în timp ce te filmezi cu o cameră pentru a-ți observa exact mimica și modul cum transmiți ideile. Durata discursului sau a prezentării tale nu trebuie să fie mare, astfel că va trebui este indicat să te limitezi la 10-15 minute de vorbit în public.
Vorbește liber
Un alt lucru apreciat de participanții la prezentări este vorbitul liber, pentru că acest lucru arată faptul că te-ai pregătit pentru prezentare și îi cunoști bine subiectul. Încearcă să nu citești de pe foi sau slide-uri, ci mai degrabă să le folosești pentru organizarea ideilor tale, deoarece vei fi devenii plictisitor și nimeni nu te va urmări. De asemenea, fii autentic și nu încerca să înveți pe de rost ceea ce ai de spus pentru că dacă vei fi întrerupt nu vei mai știi ce va mai urma și vei trece prin momente stânjenitoare. Vorbirea liberă este mult mai utilă decât reproducerea mecanică a unor idei, iar cunoașterea subiectului te va ajuta să îți găsești mult mai ușor cuvintele și să transformi prezentarea într-o conversație naturală
Adoptă o atitudine pozitivă
Un alt aspect important, de care trebuie să ții cont pentru a susține o prezentare reușită este atitudinea ta. Chiar dacă emoțiile primului discurs sunt foarte mari, încearcă să adopți o atitudine pozitivă. Faptul că ai decis să vorbești în public este un pas înainte. Nu se întâmplă nimic grav dacă faci mici greșeli, important este să încerci să le remediezi sau să treci peste ele fără să îți pierzi ideile principale. Optimismul trebuie să fie un element important în gândirea ta atunci când susții o prezentare. Ai încredere în tine, nu te subestima și repetă-ți în gând faptul că ești competent, poți și vrei să iasă totul bine și tocmai de aceea te afli în fața acelor oameni. Nu uita de simțul umorului pentru că te va ajuta să câștigi audiența de partea ta
De asemenea, încearcă să îți controlezi emoțiile, să empatizai cu publicul și să transmiți emoție. Folosește-te de limbajul nonverbal și de inflexiunile vocii pentru a transmite exact ceea ce vrei în modul în care vrei. Reține că tu deții controlul și nu publicul. Ai grijă să te relaxezi și gândește-te că majoritatea celor pe care îi vezi în fața ta își doresc ca tu să reușești să duci la bun sfârșit ceea ce ai început.
Află cine îți este audiența
Trebuie să îți cunoști audiența pentru a-ți adapta cuvintele în funcție de persoanele care te vor asculta. Pentru a mai scăpa de emoții încearcă să te vizualizezi în timpul în care vorbești și gândește-te la potențialele întrebări care îți vor fi puse pentru a avea un răspuns pregătit din timp. De asemenea, înainte de a-ți începe prezentarea salută-ți audiența și prezintă-te, pe scurt, acest lucru de va ajuta să te relaxezi puțin și să observi cine este publicul tău.
Acomodează-te cu locul
Pentru a te asigura că toate merg bine, poți merge puțin mai devreme de începerea prezentării în sala unde o vei susține, pentru a te asigura că toate funcționează cum trebuie și plimbă-te puțin prin sală pentru a te acomoda cu locul. De asemenea, în funcție de locație este posibil să trebuiască să verifici microfonul, proiectorul, boxele, acustica etc. Dacă ai nevoie de laptop, atunci fă-i o probă înainte pentru a fi sigur că totul este în regulă. În cazul în care ai și o prezentare care va fi proiectată, atunci trimite-o și pe e-mailul tău personal, dar ai grijă să o copie și pe un stick USB pe care să îl ai la tine, în cazul în care internetul nu funcționează. Nu te costă nimic să fii precaut și să faci tot ceea ce depinde de tine pentru ca lucrurile să iasă bine chiar dacă se întâmplă lucruri neprevăzute.
Privește publicul
Un alt element care te va ajuta să ai un discurs reușit este să privești publicul în timp ce vorbești. Oamenii se simt mai implicați în discurs atunci când le vorbești uzitându-te în ochii lor. De asemenea, acest lucru îi va face și să fie mai atenți la prezentarea ta, deoarece stai cu fața la ei și poți să le observi gesturile și comportamentul, față de situația în care ai sta cu spatele spre audiență și ai citi de pe proiector.
În concluzie, un discurs reușit este influențat de atitudinea ta și de modul în care reușești să îți controlezi emoțiile și să ieși din situațiile neprevăzute. De asemenea, este normal ca în timpul unui discurs să faci și greșeli, mai ales dacă ești la început. În timp vei deveni mai bun și vei ajunge la concluzia că e chiar distractiv să faci prezentări în fața oamenilor.
Tu ce trucuri folosești pentru a scăpa de emoții atunci când susții un discurs?