logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Cum să-ţi faci mai mult timp pentru citit

femeie-care-citeste-carti

Marea problemă a vremurilor noastre o reprezintă lipsa timpului. Nu ne ajung cele 24 de ore ca să facem lucrurile importante de zi cu zi, darămite să mai avem timp şi de noi şi de pasiunile noastre. Dar oamenii care adoră să citească, vor încerca să strecoare în cele 24 de ore, cel puţin o jumătate de oră pe zi, dedicată exclusiv cititului. Şi cu toate acestea, uneori şi ei se mai simt demotivaţi, obosiţi, neinspiraţi…dar iată cum reuşesc să se ţină de citit.

  1. Poartă tot timpul la tine o carte. Nu ştii niciodată când o să prinzi loc în autobuz şi o să ai timp de citit vreo 20 de minute până ajungi la serviciu. Poate ai de stat la o coadă imensă, poate cineva a anulat o întâlnire şi ai rămas prin oraş, pierdut. Dacă ai o carte la îndemână, te vei bucura că ai ocazia să mai citeşti un pic, în loc să te enervezi şi să ţi se pară că pierzi vremea.
  2. Citeşte mai multe cărţi deodată. Unii oameni susţin că nu se pot concentra asupra acţiunii dacă au mai multe cărţi începute. Dar adevărul e că ne schimbăm constant starea de spirit şi de multe ori s-ar putea ca ceea ce citeai ieri să nu ţi se potrivească azi. Pentru a nu citi doar din inerţie, e mai bine să ai la îndemână şi începute, cărţi cât mai variate, care să-ţi stârnească interesul indiferent de starea de spirit.
  3. Setează-ţi un moment clar al zilei pentru citit. Unii preferă să citească o jumătate de oră dimineaţa, alţii să adoarmă cu o carte în braţe. Indiferent de ceea ce alegi, important e să ai totuşi un mic ritual zilnic în care să incluzi cititul.
  4. Stabileşte-ţi ţeluri clar definite. Nu te încurajez să citeşti şi să termini cărţi care nu-ţi plac. E mai bine să le laşi deoparte, poate le vei acorda o a doua şansă altă dată, poate pur şi simplu nu rezonezi cu nimic din ele. E în regulă. Important e să îţi setezi mici obiective de genul: „vreau să citesc o carte pe lună” sau „vreau să citesc 50 de cărţi anul acesta”. Dacă te apuci şi de o listă în care să le notezi, şansele să nu uiţi de aceste obiective sunt şi mai mari.
  5. Citeşte genuri cât mai variate. Multă lume susţine că nu citeşte deoarece nu suportă ficţiunea sau lucrurile care nu au o bază în realitate. Dar există atât de multe genuri şi de stiluri încât cu siguranţă o să găseşti ceva care să-ţi placă. Încearcă să descoperi biografii interesante, romane care au la bază poveşti reale, cărţi motivaţionale, eseuri politice, orice crezi că ţi-ar trezi interesul pentru a dedica mai mult timp acestui obicei.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *