Search
Generic filters
Exact matches only

Cum scăpăm de sforăit

sforait

40% din bărbați și 25% din femei sunt afectați de sforăit. Această manifestare din timpul somnului apare mai ales după vârsta de 50 de ani, însă este întâlnită și la vârste mai tinere și chiar la copii. Sforăitul este deranjat atât pentru cel care suferă de această problemă pentru că nu se poate odihni, cât și pentru partenerul de pat pentru că nici acesta, la rândul lui, nu are un somn odihnitor.

Sforăitul are cauze multiple printre care se numără afecțiunile respiratorii care blochează căile respiratorii nazale, existența unei vegetații nazale, cunoscută sub numele de polipi, deviația de sept, obezitatea, consumul de alcool.

Înainte de a merge la doctor, îți recomand să încerci câteva metode relativ simple pentru a scăpa de sforăit. Este indicat să dormi cu capul mai sus, iar pentru aceasta folosește două perne, în loc de una. Pentru unii sforăitori, aceasta poziție de dormit dă rezultate. De asemenea, dormiți mai mult pe o parte a corpului, decât pe spate sau pe burtă când riscul de a sforăi este mult mai mare.

Sunt indicate și câteva exerciții fizice pe timpul zilei, precum mersul pe jos, pe bicicletă, alergat, mers la sală etc.

Evită pe cât posibil alcoolul în cantități mari, deoarece consumul de alcool favorizează sforăitul.

Este necesar și un control al greutății. Cu cât ai mai multe kilograme peste greutatea ideală cu atât riscul de a sforăi este mai mare. Pe căile respiratorii se depune un strat de grăsime ceea ce duce la sforăit.

În ceea ce privește dieta, este indicat să urmărești dacă ai alergie la un anumit aliment. Este posibil ca alergia să provoace sforăitul.

Pentru cei care au probleme cu sforăitul este bine să folosească un umidificator pentru aer. Astfel, aerul din încăpere nu va mai fi uscat și se va evita uscăciunea mucoasei nazale care provoacă această manifestare din timpul somnului.

Dacă niciuna din aceste metode nu dă roade este necesar să vă prezentați la un medic de specialitate. În marile orașe, în cadrul spitalelor de pneumofiziologie există cabinete de somnologie care, printre altele, rezolvă problema sforăitului. Acolo, veți fi supus unui test pentru a vedea cât de serioasă este problema, apoi veți folosi un aparat care vă va ajuta să respirați normal.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *