Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Diferenţele dintre un lider şi un şef

Ţi-ai pus vreodată întrebarea dacă superiorul tău este un lider sau un şef? Sau dacă tu te aflii într-o poziţie de top în companie, care dintre cele două te descrie mai bine?

Un lider şi un şef pot fi aceelaşi lucru sau două lucruri complet diferite, depinzând de calităţile persoanei pe care o avem în vedere. Nu toţi şefii sunt lideri şi nu toţi liderii sunt neapărat şefi.

  1. Liderii sunt persoane care inspiră, ghidează şi conduc un grup pe oameni, pe un drum, spre un ţel comun.
  2. Liderii sunt oameni pe care îi admirăm şi pe care îi urmăm aproape orbeşte. Sunt oamenii care ascultă şi de ceilalţi şi au în vedere interesele grupului, nu cele personale.
  3. Liderul ghidează fără să fie prea insistent şi e considerat ca făcând parte integrată din grup.
  4. Liderul posedă calităţi de top: este inteligent, fermecător, original, bun şi corect.

Şeful este o persoană care se află la conducere la locul de muncă, fie că e directorul companiei sau managerul.

  1. Şeful e o persoană care trebuie la rândul lui să răspundă de ceea ce se află sub comanda sa, aşa că la rândul său are un şef.
  2. Şeful e obicei e o persoană care lucrează pentru bani şi nu are în vedere neapărat interesele angajaţilor.
  3. Şeful cere respect şi îşi construieşte autoritatea prin teamă şi are întotdeauna ultimul cuvânt de spus.
  4. Şeful nu are neapărat aprobarea angajaţilor cu privire la deciziile pe care le ia şi de multe ori nu ia în considerare ce au aceştia de spus.

Un şef poate fi şi un lider şi poate să-şi inspire angajaţii. Cu toate acestea, se ştie clar că şefii inspiră teamă, pe când liderii inspiră progres şi creativitate.

Un lider este mult mai eficient în cadrul unei companii  deoarece angajaţii sunt mult mai productivi sub conducerea acestuia. Combinaţia de succes ar fi un mix între cele două, deoarece uneori e nevoie de un plus de autoritate pentru a asigura respectarea regulilor, dar este bine ca angajaţii să fie stimulaţi, să li se acorde încredere şi să fie ascultaţi.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Simona

Simona

Simona locuieşte în Cluj-Napoca şi lucrează în domeniul ONG. Îi place foarte mult să citească, să scrie şi să fie înconjurată de cărţi. Pe Simona o interesează tot ce ţine de dezvoltarea personală, îi plac proiectele faine, în special cele de voluntariat sau care au un impact social ridicat.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *