Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Avantajele și dezavantajele trezitului de dimineață

Un studiu recent arată că persoanele care se trezesc devreme au mai mult timp la dispoziție pentru a fi … mediocrii.

Cercetătorii de la Universitatea din Madrid au realizat studiul pe aproape 1000 de adolescenți și au constatat că „păsările de noapte”  înving  „ciocârliile de dimineață”  în materie de calități legate de inteligența generală, raționament inductiv, gândire conceptuală și analitică. „Păsări de noapte” au fost numiți cei care se culcau târziu și se trezeau mai târziu dimineața, iar „ciocârliile de dimineață” erau cei care se culcau devreme seara și se trezeau mai devreme dimineață.

În secolul XVII, John Milton, un poet englez care lucra că funcționar public și era nevoit să se trezească dimineața devreme, scria într-o poezie: „Ce legătură are noaptea cu somnul?”. („What hath night to do with sleep?”)

Într-adevăr, în timp ce „ciocârliile de dimineață” au performanțe mai bune la școală în comparație cu „păsările de noapte”, ele ajung ca mai târziu, la serviciu, aibă realizări mai slabe decât „păsările de noapte”.

Cercetătorii cred că, diferențele de ritm circadian prestabilit ar putea explica avantajul de 8% pe care îl inregistreză cei care se trezesc dimineață în timpul perioadei școlare. Câteva excepții de persoane care se trezesc dimineață și care au avut succes profesional sunt George W Bush, Thomas Edison și Ernest Hemingway. Dar, în medie, acești oameni care sunt excepții, au tendința de a fi contabili și funcționari publici. În comparație cu aceștia, persoanele care se trezesc mai târziu tind să aibă succes mai mare la locul de muncă, precum și venituri mai mari.

Un studiu anterior realizat de US Air Force a arătat, de asemenea, că cei care se trezesc târziu au o „gândire laterală” superioară, chiar dacă sunt testați dimineața devreme. Un alt studiu realizat la Universitatea din Southampton a arătat că persoanele care se trezesc mai târziu au tendința de a câștiga mai bine și de a avea mai multe bunuri materiale: o casă mai confortabilă, o mașină, mai puțină muncă fizică.

Vorbind despre rezultatele studiului spaniol, Jim Horne, profesor de psihofiziologie de la Universitatea Loughborough, a spus că „tipurile de seară” tind să fie creative (pot fi poeți, artiști și inventatori), în timp ce „tipurile de dimineață” sunt mai raționali (funcționari publici și contabili). Comparând cele două tipuri, au ieșit la iveală diferențe mari de personalitate. Astfel, oamenii de știință au descoperit că tipurile de seară sunt mai legate de social și orientate către oameni. Probabil că aceștia ar fi buni la soluționarea integramelor. Tipurile de dimineață, însă, sunt mai logice.

Studiul din Spania a arătat că 32% din populația de studiu erau persoane care se culcau târziu, 15% se culcau devreme, iar restul nu se încadra în nici o categorie.

Citește și sfaturi pentru o hidratare mai eficientă

Picture of Marius

Marius

Marius locuiește în Cluj-Napoca și când nu scrie pe bunadimineata.ro, își urmează pasiunile îndreptate către drifturi și călătorii. Se pricepe la mașini, motiv pentru care scrie des în secțiunea Auto. Cel mai bine îl caracterizează melodia Vicii - Cheloo feat Bitză.

Comentarii

3 răspunsuri

  1. Sunt de acord ca seara sau mai bine spus noaptea esti mai creativ si poti sa te concentrezi mai bine (asta daca nu esti prea obosit) mai ales ca nu mai este atata agitatie in jurul tau

  2. golden Tulip este hotelul meu favorit din Cluj… As vrea sa accesez de dimineata siteul acesta in-ntruna din camerele Golden Tulip ana Dome .:)

  3. Pe cât sunt de ciocârlei, pe atât sunt de pasăre de noapte. Meseria, în schimb, mă face să matinez alături de alții, ceea ce nu-i rău…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *