În viață, inteligența emoțională este considerată la fel de importantă ca și capacitatea noastră intelectuală. Inteligența emoțională este responsabilă de calitatea relațiilor pe care le stabilim cu oamenii din jurul nostru, de reușitele în viață, dar și de prioritizarea obiectivelor.
Ce este inteligența emoțională?
Aceasta reprezintă modul în care ne gestionăm emoțiile în favoarea noastră, cu scopul de a empatiza cu ceilalți, de a ne autodepăși în situații dificile și de a combate stresul. Inteligența emoțională cuprinde aspecte foarte diverse ale vieții cotidiene.
Atributele inteligenței emoționale:
- Conștiința de sine – modul în care ne recunoaștem emoțiile și repercusiunile lor asupra comportamentului nostru. Acest atribut cuprinde și capacitatea de autoanaliză a punctelor forte și a celor slabe.
- Auto-management – denotă capacitatea de autocontrol a sentimentelor și comportamentelor noastre, dar și modul în care le gestionăm.
- Conștientizarea socială – reprezintă modul în care înelegem semnificația emoțiilor celorlalți.
- Managementul relațiilor – este un atribut important al inteligenței emoționale, fiindcă el știe cum să dezvolte relațiile și să le mențină.
Importanța inteligenței emoționale
Succesul în viață nu este determinat doar de inteligența personală. Un rol important îl deține inteligența emoțională. Primul pas pentru îmbunătățirea inteligenței artificiale presupune gestionarea stresului. Modul în care ne controlăm emoțiile, în care facem față provocăriilor este esențial. Printr-o inteligență emoțională dezvoltată, învățăm cum să ne comportăm în situații limită, să înțelegem sentimentele noastre și a celor din jur. Inteligența emoțională ne permite să comunicăm mai eficient și să dezvoltăm relații emoționale eficiente.
Modalități de dezvoltare a inteligenței emoționale:
- Prin conștientizare emoțională – este primul pas înspre dezvoltarea inteligenței emoționale. Nu putem obține o inteligență emoțională semnificativă dacă nu învățăm să ne acceptăm defectele, să ne recunoaștem calitățiile, sentimentele. O bună cunoaștere a sinelui este un aspect vital.
- Printr-o comunicare nonverbală – mesajele pe care le transmitem prin comunicarea non-verbală sunt uneori mai importante decât mesajele verbale. Chiar și când tăcem, transmitem mesaje participanților la actul de comunicare. O inteligență emoțională presupune un bun control al comunicării non-verbale.
- Soluționați conflictele într-un mod pozitiv – conflictele sau dezacordurile sunt inevitabile. Încercați să gestionați conflictele într-un mod pozitiv și constructiv. Procedând astfel, veți menține mediu relațional favorabil.