Interviu cu Victor Miron, creatorul BookSelfie

Vasile Miron este un tânăr clujean care a demarat în acest an campania ”Cărțile pe față”, cunoscută și sub denumirea de ”BookSelfie”, termenul din engleză. Ideea sa a adunat rapid în jurul lui o comunitate impresionantă, oameni care iubesc lectura și vor să o promoveze la nivel național și, de ce nu, internațional.

Pentru că lectura ne hrănește mintea și pentru că hrana minții este cel puțin la fel de importantă precum cea a trupului, am decis să aruncăm o privire mai atentă în detaliile acestei campanii inedite. Așa că i-am adresat lui Victor câteva întrebări:

Spune-ne câte ceva despre persoana ta.

Am 28 de ani, sunt antreprenor și idealist cu inițiativă.

Ai gândit mult timp ideea pe care se bazează această campanie, sau pur și simplu a fost o inspirație de moment? Povestește-ne cum a început totul.

De la începutul anului am reînceput să citesc mai mult (2-3 ore pe zi) și am văzut că îmi face bine mai ales la capitolul creativitate și găsirea de soluții la provocările zilnice. Numele a venit de la Adela Mureșan. Ea a ținut discursul cu titlul Cu cărțile pe față în cadrul clubului Toastmasters Cluj. Eu am luat la propriu acest nume și mi-am schimbat poza de profil pe Facebook cu una în care fața îmi era acoperită de cartea pe care o citeam.

Unde vrei să ajungi cu acest concept? Ai definite deja anumite scopuri și obiective ale campaniei?

Vrem să ajungem la 10.000 de book selfie-uri pe Facebook până la sfârșitul anului. Acum suntem aproape de 1.000.

Care a fost percepția ta despre reacția oamenilor la această campanie? Ți-a fost ușor să atragi susținători sau ai dus muncă de convingere?

Cel mai greu a fost în primele săptămâni, când am fost singurul cu astfel de poză de profil. După ce i-am convins pe cei de la Bookstory să dea reducere 10% la carte lucrurile au început să ia avânt și tot mai multe persoane mi s-au alăturat. Acum sunt o serie întreagă de parteneri care oferă reduceri.

Știm că tu însuți ai început să redactezi o carte. Ce ne poți spune despre asta? În ce stadiu se află?

Scriu o carte care se numește tot Cărțile pe față și în ea spun toată povestea campaniei în detaliu și cum am reușit să facem fiecare din cele 10 acțiuni de până acum. Plus pun accent și pe beneficiile lecturii. Până acum am scris primele 5 capitole din 10. Sper să o lansez de ziua mea, pe 25 iulie.

De ce crezi că este importantă lectura în dezvoltarea intelectuală a oamenilor în general și a românilor în special?

Dintre beneficiile cititului aș enumera: îmbogățirea vocabularului, dezvoltarea abilității de a scrie bine (de la email-uri profesionale la postări pe rețele de socializare), a imaginației și a creativității, îmbunătățirea memoriei și dezvoltarea inteligenței emoționale și a empatiei (mai ales în cazul beletristicii).

Care crezi că sunt motivele pentru care în România nu se citește suficient? De ce ne lipsește cultura lecturii și ce putem face ca să o dobândim?

Nu se citește pentru că nu se vorbește suficient despre cărți. Unul din motivele pentru care fotbalul e atât de popular e pentru că se vorbește atât de mult despre el atât la televizor, cât și la radio și pe internet. Eu îmi doresc ca la un moment dat cititul să devină noul sport național.

Spune-ne trei cărți preferate, pe care merită să le citim și noi.

Primele care îmi vin în minte sunt: ”don Quijote” de Cervantes, dar mai ales versiunea rescrisă de Unamuno, ”Pescărușul Jonathan Livingstor” de Richard Bach și ”Cele patruzeci de legi ale iubirii” Elif Shafak. Oricum, majoritatea lecturilor mele sunt publice pe profilul meu de Facebook. Acolo, la comentarii, trec pasajele din carte care mă impresionează.

Ce dorești să le transmiți românilor?

Să încerce mai multe cărți până le găsesc pe acelea care le plac. Se spune că diferența dintre cine suntem acum și cine vom fi peste cinci ani sunt cărțile pe care le vom citi și oamenii pe care îi vom cunoaște. Dacă găsesc o carte care le place, să spună și prietenilor despre ea și, dacă nu cer prea mult, să posteze un book selfie cu ea pe Facebook. Dacă o postează și pe pagina Cărțile pe față o să mă ajute să mă apropii de cele 10 000 de book selfie-uri (sper să nu fie nevoie să le fac eu pe toate).

Damian

Damian

Când nu scrie, Damian citește, iar când nu citește, joacă jocuri video. Este masterand în Publicitate la Cluj-Napoca, iar pentru noi scrie cel mai des despre lucrurile actuale care se întâmplă peste tot în lume.