logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Sfaturi pentru un somn odihnitor

trezire de dimineata

Cu toţii ştim că pentru a începe o zi plină de energie avem nevoie de un somn de calitate pe timpul nopţii. Trăim într-o societate extrem de agitată în care stresul îşi pune tot mai mult amprenta asupra noastră şi a momentelor în care încercăm totuşi să ne deconectăm. Iată ce putem face pentru a porni la drum în fiecare dimineaţă cu un corp şi o minte odihnită.

Evită să mănânci cu cel puţin două ore înainte de somn.

Pe timpul somnului, organismul are nevoie de odihnă. Mâncând chiar înainte de somn, în special alimente care se digeră mai greu precum carnea, organismul tău va petrece cel puţin câteva ore lucrând la digestia cinei, în loc să se încarce cu energie.

Evită să te uiţi la televizor înainte de culcare.

Ştiu că majoritatea oamenilor au televizor înclusiv în dormitor, dar e foarte important la ce are acces creierul tău în jumătatea de oră dinainte de somn. Dacă adormi uitându-te la ştiri negative sau un film violent, subconştientul tău va mai fi o vreme preocupat cu acele imagini şi şansele de a avea coşmaruri sau de a te trezi extrem de obosit sunt foarte mari.

Acordă-ţi o jumătate de oră de relaxare.

După cum spuneam: în loc să te uiţi la televizor, e mai bine să petreci acel timp gândindu-te la momentele frumoase de peste zi, planificându-ţi ceva interesant de făcut pentru ziua de mâine, meditând câteva minute sau citind o carte sau ceva inspiraţional. Astfel, vei fi încărcat cu energie pozitivă care îi va permite creierului şi corpului să se relaxeze şi subconştientul va lucra la ceva util.

Asigură-te că dormitorul tău e un mediu propice pentru somn. E foarte important ca locul în care dormi să fie aerisit, să nu se fumeze în acea cameră, să fie ordonat şi aranjat pe placul tău. Dormitorul trebuie să fie locul în care îţi reîncarci bateriile, locul în care te poţi relaxa după o zi agitată.

Încearcă să ai un program de somn bine stabilit.

Asta înseamnă să nu mai apeşi butonul de snooze de 10 ori dimineaţa, să nu dormi în timpul zilei şi să încerci să te culci cam la aceeaşi oră, eventual având deja un mic ritual înainte de culcare. Astfel, creierul tău va sesiza pattern-urile din obiceiurile tale zilnice şi după o vreme vei reuşi să respecţi acest orar fără efort.

Evită să faci sport înainte de culcare.

Exerciţiile fizice te pot ajuta să ai un somn mai bun şi mai adânc, dar este esenţial ca ele să fie făcute în prima parte a zilei. Dacă faci sport seara, şansele să ai mai multă energie şi implicit să nu poţi adormi, cresc considerabil.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *