Viața într-un oraș mare nu e făcută pentru toată lumea. Agitația, zgomotul, aglomerația îți pot da peste cap viața sau fix acele lucruri pot fi cele care să îți dea viață. Fiecare dintre noi are nevoi diferite, dar cu toții ne dorim să locuim într-un loc care ne place. Să dezbatem așadar, care sunt argumentele pro și contra pentru orașele mari și cele mai mici.
Oraș mare
Viața într-un oraș mare precum Clujul sau Bucureștiul aduce cu siguranță un stil de viață agitat. Acesta poate fi considerat un plus sau un minus, în funcție de personalitatea ta. Totodată, viața într-un oraș mare poate însemna mai multe oportunități, fie că vorbim despre un loc de muncă, stabilirea unei relații sau obținerea independenței ca persoană. Aici poți avea un acces mai bun la cultură, o viață socială sau un loc de muncă mai bine plătit. Pe de altă parte, un oraș mare înseamnă de cele mai multe ori și o rată de criminalitate mai mare, așa că este mai mare riscul ca tu să interacționezi cu activități ilegale, fie în poziție de victimă, fie în cea de autor al faptei. Presupunând că asta nu e o problemă reală (nu ți se poate întâmpla chiar ție, nu-i așa?) trebuie să iei în considerare și faptul că viața e mai scumpă într-un oraș mare. Într-un oraș mare, poți să te simți singur pe lume și în același timp să simți că nu vei putea fi niciodată singur cu adevărat.
Oraș mic
Partea bună într-un oraș mic e că ai beneficiul unui mediu mai sigur. Acolo cunoști aproape toată lumea și aproape toată lumea te cunoaște pe tine. Într-un oraș mic ai parte de liniște, siguranță și pace. Pe de altă parte, faptul că lumea te cunoaște, face ca în orașele mici bârfa să circule mai rapid și asta poate deveni un minus al vieții într-un oraș mic. Într-un oraș mic, nu ai acces la același nivel înalt de tehnologie, însă în același timp poți beneficia de o viață socială reală, mai mult decât de una virtuală. O altă perspectivă este rutina care este creată într-un oraș mic. Te întâlnești cu aceiași oameni, mănânci la același restaurant și așa mai departe. Nu ai aceeași șansă (cum o au cei care trăiesc în orașe mari) să cunoști oameni noi în fiecare zi și să interacționezi în moduri mai diverse cu cei pe care îi cunoști.
În realitate, dezbaterea asta poate fi legată și de locul în care alegi să trăiești: casă sau apartament. Orașele mari sunt de obicei strâns legate de locuitul în apartamente, pentru că de cele mai multe ori casele particulare sunt amplasate în extremitatea orașului. Astfel, trebuie să iei în considerare nu doar stilul de viață al orașului în care vrei să locuiești, ci și locuința în care vrei să stai.