Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Yoga
Yoga

Yoga, conexiunea dintre minte și corp

Yoga este o practică străveche ale cărei origini se află în India, și care presupune o combinare a tehnicilor de respirație profundă, meditație și diverse posturi ale corpului, având ca scop îmbunătățirea stării mentale și fizice.

 

Beneficiile practicării Yoga asupra organismului

Există mai multe tipuri de yoga și multe discipline în cadrul acestei practici. Potrivit unui studiu realizat în anul 2012, a rezultat că 94% dintre adulții care urmează această practică, o fac din motive de sănătate, precum:

  • reducerea stresului, anxietății și a depresiei
  • îmbunătățirea respirației și oxigenarea creierului
  • îmbunătățirea somnului
  • sprijinirea sănătății inimii
  • creșterea forței musculare
  • îmbunătățirea flexibilității corpului
  • îmbunătățirea stării generale și a calității vieții

Astfel, yoga are o mulțime de beneficii asupra stării fizice a organismului, cât și a celei mentale, și implicit contribuie la creșterea încrederii în sine, facilitând starea de relaxare și totodată și pacea interioară.

 

O practică regulată de yoga poate avea efecte pozitive asupra rezistenței corpului, flexibilității, forței musculare, calmului și bunăstării.

Yoga1

De asemenea, yoga este acum o formă populară de exerciții în întreaga lume. Potrivit unui sondaj realizat în anul 2017, unul din șapte adulți din Statele Unite au practicat yoga.

 

Există o filosofia în spatele acestei practici

Filozofia generală vizează conectarea minții, a corpului și a spiritului. Există șase ramuri ale acestei practici. Fiecare ramură are un scop aparte și un set de caracteristici proprii. Cele 6 ramuri fiind:

Hatha yoga: este ramura care pune accent pe partea fizică și mentală, având ca scop conexiunea dintre minte și corp.

Raja yoga: această ramură implică meditația și constă în opt etape care conduc la conștientizarea de sine și curățarea câmpului energetic.

Karma yoga: își propune să creeze o cale prin intermediul căreia să atingi un viitor liber, fără negativitate și egoism.

Bhakti yoga: urmărește să stabilească calea devotamentului, o modalitate pozitivă de a-ți canaliza emoțiile și de a cultiva acceptarea și toleranța.

Jnana yoga: pune accentul pe un nivel adânc de înțelepciune și totodată la dezvoltarea intelectului prin intermediul actului de a studia.

Tantra yoga: reprezintă calea ritualului, ceremoniei sau desăvârșirii unei relații.

 

De asemenea, yoga susține că chakrele sunt punctele centrale ale energiei, gândurilor, sentimentelor corpului fizic. Potrivit profesorilor yoghini, chakrele determină modul în care oamenii experimentează realitatea prin reacții emoționale, dorințe, niveluri de încredere sau chiar anumite frici. Se spune că atunci când energia devine blocată într-o chakră, aceasta declanșează dezechilibre fizice, mentale sau emoționale care se manifestă prin simptome precum anxietatea, letargia sau afecțiuni ale sistemului digestiv.

Persoanele care practică yoga folosesc diversele poziții ale practicii pentru a elibera energie și a stimula o chakră dezechilibrată.

Yoga2

Astfel, există șapte chakre, fiecare având o semnificație proprie. În cele ce urmează, îți vei putea forma o imagine ce reprezintă fiecare:

Sahasrara este chakra coroanei, aceasta simbolizează conexiunea spirituală. Reprezintă punctul culminant al sadhana yoghină, fiind o practica spirituală. Din acest motiv, este cunoscut și sub numele de „centrul coroanei”, care se referă nu numai la faptul că este „localizată” pe partea de sus a capului, ci și pentru că este încoronarea practicii Hatha Yoga

Ajna reprezintă „centru de comandă” situată în mijlocul frunții umane, și reprezintă inteligența, practic intuiția profundă și conexiunea cu mintea cosmică. Aceasta coordonează toate chakrele de sub ea, caracteristica acesteia este reprezentată de nivelul de conștientizare și armonie, facilitând comunicarea dintre minte si corp.

Vishuddha cunoscută drept „centrul de purificare” al organismului uman. Reprezintă al cincilea centru energetic, fiind locul în care toate experiențele bune și rele sunt transformate în puritate și binecuvântare. Aceasta se situează în zona gâtului și corespunde imunității și comunicării verbale.

Anahata mai este numită și chakra inimii, care se află în centrul pieptului, influențând relațiile profesionale și personale. Reprezintă al patrulea centru energetic al organismului. Orice dezechilibru din această chakră va afecta oxigenul, hormonii și sănătatea organelor.

Manipura este centru dinamismului și al energiei chakra plexului solar care se află în zona stomacului. Corespunde încrederii în sine, înțelepciune și autodisciplină. Aceasta mai este asociată cu impulsul predominant de a căuta puterea, atenția, poziția socială, faima și respectul.

Svadhishthana este cunoscută sub denumirea de chakra sacrală, aceasta se află sub buric, conectează plăcerea, bunăstarea și vitalitatea.

Muladhara este chakra rădăcinii, care se află la baza coloanei vertebrale, și care conectează mintea și corpul la pământ pentru a păstra o persoană.

 

Află mai multe despre Mindfulness – o modalitate de reducerea stresului și anxietății

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *