Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Beneficiile consumului de ardei gras

Ardeiul gras se numără printre cele mai comune legume consumate de către om. Acesta este cultivat în aproape toată lumea, fiind o plantă care se poate adapta ușor în diverse medii naturale. Ardeiul gras poate fi mâncat atât în forma sa naturală, cât și murat, clăit sau copt, ori ca ingredient în diverse mâncăruri.

Ce este ardeiul gras?

Ardeiul gras este o plantă leguminoasă ce face parte din familia Capsicum, alături de numeroasele soiuri de ardei iute. Acesta este singura legumă din această familie care nu are gust picant. De la această plantă noi consumăm doar fructul, care are formă de clopot și cunoaște o varietate de culori. La noi, cei mai obișnuiți sunt ardei roșii, cei galbeni și cei portocalii. Fructele acestei legume cresc pe bază ramificată, o singură plantă putând produce mai mulți ardei, în același timp.

Aceasta legumă își are originile în America de Sud și este cultivată încă de acum 5.000 de ani. Ardeiul Gras a fost adus în Europa de către exploratorii spanioli și portughezi, în timpul lui Cristofor Columb, și se aici a fost răspândit apoi în întreaga lume. Iată care sunt câteva dintre beneficiile consumului de ardei gras:

Este bogat în vitamine și minerale

Ardeiul gras este foarte bogat în vitamine. Acesta conține vitamina C, care întărește sistemul imunitar și ajuta la eliminarea radicalilor liberi din organism și vitamina B6, care împreună cu acidul folic, contribuie la reducerea afecțiunilor cardiovasculari prin faptul că metabolizează enzimele care pot cauza cheaguri de sânge și țin sub control colesterolul. Vitaminele B6 și B1 sunt benefice și pentru buna funcționare a sistemului nervos.

De asemenea, ardeiul gras conține și o multitudine de minerale precum fier, zinc, potasiu, magneziu, sulf, seleniu, mangan, dar și fibre și antioxidanți.

Este benefic pentru organism

Aceasta legumă este bogată și în vitamina A, ce contribuie la protejarea vederii prin încetinirea degenerării maculare. De asemenea, luteina, o enzimă ce se găsește în ardeiul gras, protejează ochiul împotriva cataractei, o boală a ochilor specifică vârstei mai înaintate.

Ardeiul gras este o sursă consistentă și de vitamina E, care joacă un rol important pentru sănătatea părului și a pielii.

Previne apariția unor tipuri de cancer

Această legumă conține și câteva substanțe care contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer. Astfel, beta-carotenul care se află în ardei poate preveni apariția cancerului mamar, iar licopenul (un antioxidant) scade riscul apariției cancerului ovarian, de cervix sau pancreatic. De asemenea, conținutul său ridicat de fibre contribuie la prevenirea cancerului de colon.

Ardeiul gras poate fi mâncat atât crud, în diferite salate, cât și gătit, în supe, sosuri sau ca garnitură, împreună cu alte legume. În plus, el mai poate fi servit și umplut cu alte alimente (carne, orez sau brânză). De asemenea, se mai obișnuiește și consumarea lui murat.

Tu cum obișnuiești să mănânci ardeiul gras?

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *