Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
plan-de-dieta
plan-de-dieta

Cum să îți creezi un plan alimentar

Atunci când mergi la un nutriționist, acesta îți va crea un plan de nutriție care să te ajute să mănânci ceea ce ai nevoie. Însă, nu toată lumea își permite sau are nevoie să ajungă la un nutriționist. În cazul în care tu nu consulți un nutriționist și vrei să îți creezi un plan pentru a mânca mai sănătos, poți afla, în mare, cum să faci asta. Ține minte însă că un plan făcut de tine (sau oricine care nu are educație în domeniul nutriției) poate să nu fie ceea ce ai nevoie cu adevărat. În cazul în care vrei să ai un plan care să îți ofere rezultate 100%, îți recomand să permiți unui nutriționist-dietetician să facă asta.

Evaluează-ți obiceiurile de consum

Ca să îți poți face un plan de nutriție reușit, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îți studiezi și evaluezi obiceiurile de consum. Pentru a face asta, poți păstra un jurnal alimentar, pentru 2-3 săptămâni. Notând în jurnal tot ceea ce mănânci (fără să îți schimbi obiceiurile alimentare), vei putea analiza ce trebuie să schimbi ca să mănânci mai sănătos. Vei observa dacă nu mănânci suficiente fructe sau dacă, dimpotrivă, consumi prea mult zahăr. După cele 2-3 săptămâni, trage linie și stabilește ce anume vrei să schimbi la dieta ta.

Creează condițiile

Orice plan alimentar reușit are câteva condiții impuse, de la care nu trebuie să te abați pentru ca dieta să funcționeze. Astfel, ia în considerare ce ai stabilit la pasul anterior că vrei să schimbi, timpul și bugetul pe care îl ai la dispoziție, ce fel de dietă vrei să adopți și dacă există ingrediente care trebuie evitate/consumate neapărat (spre exemplu, alimente la care reacționezi alergic sau al cărui gust nu îți place). Pe baza acestor condiții îți vei crea și respecta, pe parcurs, planul.

Creează planul

Acum că ai toate informațiile de care ai nevoie, este momentul să începi să îți creezi planul în sine. Fă o listă cu rețetele care respectă condițiile pe care ți le-ai impus. Totodată, ia un calendar și începe să aranjezi câteva rețete pentru întreaga săptămână (îți sugerez să alegi perioade scurte de timp, precum o săptămână, pentru a face planul și să îl actualizezi la finalul fiecărei perioade). Începe cu micul dejun, apoi continuă cu gustările dintre mese, prânzul și cina. Dacă ai o săptămână agitată, vei vrea să alegi rețete rapide și ușoare, ca să nu fii tentat să calci strâmb. Fă o listă cu toate ingredientele de care ai nevoie pentru acea săptămână, scoate-le pe cele pe care le ai deja, iar apoi du-te la cumpărături ca să le iei pe restul. Astfel, minimizezi timpul necesar pregătirilor pentru întreaga săptămână și scazi și riscul să te abați de la noul tău plan.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Un răspuns

  1. As fi interesat de diferite rețete alimentare, atat pentru perioada de creștere în masa musculara cat si ce apentru definire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *