La filipinezi există o regulă: nu pleacă din casă spre servici sau școală dacă nu au servit micul dejun. Pentru ei este cea mai importantă masă a zilei și un moment festiv, de socializare, care reunește toți membrii familiei.
Spre deosebire de popoarele vestice, care preferă un mic dejun mai light, filipinezii nu sunt adepții cerealelor cu lapte, a clătitelor sau a iaurturilor, ei preferă mâncărurile mult mai consistente. Având în vedere că programul lor de lucru începe undeva la ora 8:00, iar copiii încep orele pe la 7-7:30, pentru ei este foarte important să servească preparate care să le asigure energia pentru un start perfect și sănătos, dar în același timp să fie foarte ușor de preparat.
De cele mai multe ori ei preferă să se asigure de seara că au toate ingredientele asiatice necesare pentru a pregăti dimineața ceva rapid, sau unele sunt pregătite chiar cu câteva zile înainte (exemplu rețeta de mai jos). Și pentru că avea de-a face cu o țară asiatică, orezul nu lipsește nici de la micul dejun. Acesta este pregătit la aburi cu o zi înainte și se servește atât ca și garnitură, cât și ca desert.
Alte preparate servite la această masă sunt bazate pe alimente precum: ouă ochiuri sau sub formă de omletă cu ceapă, baconul prăjit, longganisa (cârnăciori filipinezi), hotdogs, pește uscat sau tapa (felii de carne de vită marinate). Ca și desert ei preferă fructele proaspete, iar una dintre băuturile care nu lipsește de la micul dejun este cafeaua. Ei preferă kapeng barako, o varietate locală cu o aromă și un gust puternice.
Dacă vreți să preparați ceva autentic, iată o rețetă filipineză care va aduce la micul dejun o aromă cu totul aparte.
Tocilog (sau Tosilog)
Este unul dintre cele mai consumate preparate la micul dejun, iar ingredientele de bază sunt: tocino sau bacon-ul filipinez, orezul și ouăle. Astfel, ai nevoie de:
- 900 g de șuncă de porc;
- 177 ml de Sprite sau orice altă băutură carbogazoasă cu gust de lămâie
- 78 ml de oțet alb sau de mere
- 43 g de zahăr brun
- 2-3 linguri de ulei
- piper negru proaspăt măcinat
- usturoi pudră
- sare
- 200 de grame de Sinangag (care se prepară din 200 g de orez fiert, 4 linguri de ulei, 4 căței de usturoi, 4 hașme, 45 ml de apă, 1 lingură de sos de soia, sare și piper. Se încinge uleiul și se prăjește puțin usturoiul, după care se adaugă hașmele tăiate, orezul, sosul de soia, sarea și piperul și se lasă pe foc aprox. 10 minute amestecând încontinuu.)
- 1-2 ouă ochiuri
Se amestecă toate ingredientele, mai puțin orezul și ouăle și se lasă la macerat 1-2 zile în frigider. Într-o cratiță adâncă se adaugă 2 căni de apă și se fierbe carnea șunca până când devine fragedă și apa s-a evaporat. Adaugă 2-3 linguri de ulei și continuă să o gătești până se caramelizează, amestecând din când în când.
Se servește alături de orez și ouă ochiuri.