logo
Generic filters
Exact matches only

Micul dejun de Paști

Creștinii ortodocși sărbătoresc azi Sfintele Paști, cea mai importantă sărbătoare religioasă a creștinilor. În acest an, acesta se celebrează pe data de 1 Mai. Cu această ocazie, pe masa românilor există câteva preparate culinare tradiționale specifice acestei sărbători.

În primul rând, trebuie precizat faptul că românii au obiceiul să sărbătorească Paștele în familie, aceștia obișnuind să servească micul dejun și la masa de prânz împreună.

De asemenea, timp de trei zile, înainte de servirea micului dejun, creștinii ortodocși servesc „paștile”, un preparat specific acestei sărbători ce conține vin și pâine. Iată ce se mănâncă, de obicei la micul dejun de Paști:

Ouă roșii

Pentru a marca așa cum se cuvine această mare sărbătoare, dintre alimentele consumate la micul dejun în dimineața de Paști nu trebuie să lipsească ouăle roșii. După cum bine știm acestea sunt unul dintre preparatele specifice acestei sărbători, ouăle roșii fiind asociate cu sângele lui Iisus. Înainte de a fi consumate, la români există obiceiul de a se ciocni ouăle și de a se saluta cu o expresie specifică. Cel care ciocnește primul cu oul spune „Cristos a înviat!” iar celălalt îi răspunde „Adevărat a înviat!”

Drob de miel

Un alt preparat specific acestei sărbători, ce se mănâncă de obicei la micul dejun, este drobul de miel. Acest preparat ce conține organele mielului (plămâni, ficat, rinichi și inimă), ce sunt fierte și amestecare cu verdețuri (ceapă și usturoi), ouă și condimente. Drobul este servit împreună cu o salată de legume proaspete (ceapă verde, ouă, roșii și ridichi), ouă roșii și brânzeturi.

Acestea sunt completate de diferite salate cu maioneză. Astfel, la micul dejun se obișnuiește și servirea unei salate de boeuf, de vinete, de conopidă sau de țelină și morcovi.

Pască

După servirea preparatelor sărate, la micul dejun să obișnuiește și consumarea unor preparate dulci. În această zi nimic nu este mai potrivit decât pasca, o prăjitură specifică Paștelui, asemănătoare cu cozonacul, ce poate conține ciocolată, cacao, stafide sau nucă. Aceasta poate fi consumată și alături de un pahar cu lapte.

De asemenea, după micul dejun mesenii ciocnesc împreună un pahar de vin, în cinstea acestei sărbători.

Voi ce obișnuiți să serviți la micul dejun de Paști?

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *