Ai crede că de cealaltă parte a lumii, micul dejun este complet diferit față de ceea ce consumi tu, nu-i așa? Cu toate acestea, gastronomia australiană, bazată inițial pe alimentele locale (fructe de arbuști, carne de cangur sau emu), a fost puternic influențată de coloniile britanice care au ancorat acolo. „Brekkie-ul” (brekkie vine de la englezescul breakfast, care înseamnă mic dejun) australian conține mâncăruri ușoare și poate fi contopit deseori cu prânzul, localnicii servind de multe ori brunch în locul celor două mese.
Poate cel mai cunoscut element al micului dejun tradițional australian este Vegemite, o pastă făcută din drojdia de bere, care are un gust amărui, sărat, dar bogat în umami – gustul de glutamat monosodic, care este pe placul multor oameni și care, recent, a început să fie considerat al 5-lea simț gustativ (pe lângă dulce, sărat, acru și amar). Vegemite este consumat cu pâine prăjită și unt, însă este nevoie de foarte puțin pentru a-l putea savura cum trebuie.
Alte alimente pe care australienii le includ în micul lor dejun sunt cerealele din comerț, precum fulgii de porumb sau niște biscuiți din grâu tradiționali numiți Weet Bix, alături de lapte sau iaurt și fructe. Desigur, pentru cei care preferă un mic dejun mai consistent, există și diferite plăcinte cu ou și carne, platouri cu ouă, cârnați și cartofi, dar și o variantă a micului dejun britanic.
The Flat White, specialitate de cafea locală
În ceea ce privește băutura pe care o servesc la micul dejun, australienii nu își încep ziua fără o „cuppa Joe”, aceasta fiind o ceașcă de cafea. De fapt, cultura cafelei este foarte dezvoltată pe continentul australian, aceștia preparând chiar o specialitate proprie de cafea, numită „Flat White”. Această specialitate este asemănătoare unui capucino, doar că laptele este aburit într-o spumă mult mai fină, iar băutura este consumată fără zahăr sau fără a fi amestecată, pentru a nu strica spuma de lapte, care, odată turnată peste cafea, oferă o textură interesantă.
Cu toate acestea, australienii consumă și foarte mult ceai sau suc de fructe alături de prima masă a zilei. Totuși sucul de fructe preferat de către aceștia are o consistență lichidă, mai apropiată de apă decât smoothie-urile pe care le preferă majoritatea oamenilor din țările vestice.