Germania și-a menținut bucătăria tradițională pe parcursul istoriei, ajungând să mențină alimente tradiționale precum diversele tipuri de cârnați. Dacă pentru vecinii acestora, precum francezii sau italienii, micul dejun este format dintr-un produs de patiserie și cafea, pentru nemți micul dejun, numit Frühstück, este o masă complexă. Atât de complexă, de fapt, încât este consumată chiar de două ori în zone precum Bavaria.
Prima masă a zilei
Prima masă a zilei este una foarte importantă, care adună familia la un loc la începutul zilei. Astfel, masa va fi una îmbelșugată, având un amestec de pâinici (cu semințe, dulci, sărate), alături de diverse toppinguri precum mezeluri, cârnați și cremvuști (wrusts) și brânzeturi. Pentru nemți, micul dejun nu e despre ce anume pui pe pâine, ci cum face toppingul respectiv (salam, brânză, unt sau gem) să scoată în evidență aroma pâinicii proaspete. Pe lângă asta, pot fi găsite pe masă și ouă fierte, miere, legume și fructe, dar și diverse tipuri de gem). Printre varietățile de cârnați și brânzeturi cele mai răspândite la micul dejun se regăsesc și Leberwurst (cârnaț din ficat, asemănător unui pate),Teewurst sau Mettwurst pentru cârnați și Gouda, Frischkäse (cremă de brânză), Brie, Harzer Roller sau Bergkäse pentru brânzeturi.
Alte versiuni de mic dejun includ müsli cu lapte sau iaurt sau sandvișuri cumpărate din patiserii „on the go”, pentru cei care se grăbesc să ajungă la muncă.
După cum observi, germanii adoră mic-dejunurile consistente, însă nu stau să prepare prea mult timp mâncarea, preferând să o savureze. În ceea ce privește băuturile consumate la prima masă a zilei, nemții preferă cafeaua, ceaiul, sucul de fructe și cacaua cu lapte.
Al doilea mic dejun
Bavarezii obișnuiesc să mai consume o dată micul dejun, pe la ora 10:30. Acesta se numește „zweites Frühstück” și se aseamănă mai degrabă cu o gustare decât cu o masă întreagă. El conține un produs de patiserie precum covrigii bavarezi, alături de cârnați, de preferință albi, și cafea.