logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Sfenj (mic dejun marocan)

18 noiembrie marchează data la care Marocul și-a recăpătat independența față de Spania și Franța. Pentru că bucătăria marocană e una care merită încercată, îți propun să sărbătorim și noi ziua lor națională cu o rețetă tradițională de mic dejun. Sfenj, sau gogoșile marocane, sunt asemănate ca gust și textură cu churros spaniol, însă nu și ca formă. Ele se consumă calde, fie dimineața la micul dejun, fie după masa, la ora ceaiului. Dacă vrei să prepari aceste gogoși la micul dejun, îți sugerez să pregătești aluatul de seara, pentru că are nevoie de câteva ore de dospit.

Ingrediente:

375 g făină
2 lingurițe de drojdie (în jur de 5-6 g)
1 linguriță rasă de sare
300 ml apă călduță
Ulei pentru prăjit
Zahăr pudră pentru ornat

Mod de preparare:

Începe prin a dizolva drojdia în apa călduță și permite-i să se activeze. Într-un vas mare, amestecă sarea în făină, iar apoi adaugă apa cu drojdia și amestecă ferm cu o lingură de lemn sau cu mâna, până când compoziția devine omogenă. În acest punct, aluatul ar trebui să aibă o textură fermă, însă să fie prea lipicios pentru a putea fi frământat și prea moale încât să își țină forma. Fă asta cu o seară înainte, dacă vrei să mănânci sfenj la micul dejun. Acoperă aluatul cu un prosop curat și lasă-l să dospească 3-4 ore, sau până când își dublează sau chiar triplează volumul. Dacă faci asta seara, asigură-te că nu fa da pe-afară din vas, folosind un vas foarte înalt.

În dimineața următoare, sau după ce a dospit, pune la încins ulei, într-o cratiță mai adâncă. Vei avea nevoie de suficient ulei încât să poți scufunda gogoșile în el. Pune-ți într-un vas apă călduță și udă-ți mâinile în ea, de fiecare dată când simți că aluatul se lipește de mâinile tale. Apa caldă va face ca aluatul să nu se lipească de pielea ta. Când uleiul e încins, formează o bilă din aluat, de mărimea unei prune, folosește-te de degete pentru a face o gaură în mijloc și a forma un inel mai mare. Pune aluatul format în tavă pentru a se prăji, și ține-l acolo până când devine maro auriu, apoi întoarce gogoașa și pe cealaltă parte. Când e gata, pune-o deoparte pe un prosop de hârtie pentru a absorbi uleiul în exces și fă la fel până când termini aluatul. Ar trebui să îți iasă în jur de 10 gogoși relativ mari. Pudrează-le cu zahăr pudră și consumă-le calde.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *