Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cele mai bune alimente anti-îmbătrânire

Îmbătrânirea e un proces normal, cu care se confruntă toată lumea la un moment dat. Totuși, parcă am vrea să întârziem acel moment cât de mult este posibil. Din fericire, există câteva alimente care combat efectele trecerii timpului.

Rodia

rodie_2610519

Sursa foto: © Rick Lord

Bogată în vitamina C, cu efect antioxidant, rodia ajută la protejarea pielii contra razelor solare și refacerea țesutului. De asemenea, conținutul bogat de acid elagic și punicalagin, luptă împotriva radicalilor liberi și și ajută la păstrarea țesutului catifelat, prin creșterea capacității organismului de a “economisi” colagen.

Se recomandă consumul săptămânal de rodii, nu suc de rodie! Trebuie să conțină și semințele pentru ca efectul să fie cel scontat.

Afinele

afine_42863838

Sursa foto: © Aprescindere

La fel ca și rodia, acestea sunt extrem de bogate în antioxidanți, au puține calorii și adaugă o protecție crescută împotriva radicalilor liberi. Apără pielea de deteriorarea produsă de expunerea la soare, stres emoțional sau stres fizic prin exerciții. Consumați aproximativ ½ cană de afine zilnic, acestea pot să fie încorporate la micul dejun, cu cereale integrale și semințe, sau la gustările dintre mese. Ajută la prevenirea deteriorării structurii celulare și adaugă un plus de fermitate pielii.

Legume cu frunze verzi: Spanac și varză Kale

spanac_5269725

Sursa foto: © Liv Friis-larsen

Legumele cu frunze verzi nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică, fie că sunt încorporate în shake-uri cu fructe sau alte legume, în supă, paste sau salată. Sunt o sursă importantă de fitonutrienți ce protejează pielea de efectele dăunătoare ale soarelui. Spanacul este o sursă bună de luteină și beta-caroten, nutrienți ce îmbunătățesc elasticitatea pielii. Varza Kale are proprietăți impresionante: antioxidant, anti-inflamator și anti-cancerigen. Aceasta joacă un rol important în procesul de detoxifiere al organismului. Se recomandă cel puțin o porție de legume cu frunze verzi pe zi, o cană fiind o porție.

Pește și grăsimi Omega-3

somon_42266594

Sursa foto: © Alexander Raths

Fie că alegeți somon, macrou, sardine sau ton, acestea ajută la întărirea membranelor celulare, reducerea inflamației cronice și păstrarea fermității pielii. Se recomandă aproximativ 2 porții de pește pe săptămână.

Ceai verde, ceai alb și ceai negru

ceai-verde_49560044

Sursa foto: © Fortyforks

Ceaiul verde și ceaiul negru pot să înlocuiască cafeaua de dimineață, iar ceaiul alb să fie consumat cu plăcere chiar și seara. Acestea conțin catechine, compuși importanți pentru prevenirea unor eventuale deteriorări ale țesutului sau hiperpigmentări ale tenului, și polifenoli, antioxidanți ce luptă împotriva radicalilor liberi pentru a vă menține tinere. Consumați cel puțin o ceașcă de ceai pe zi pentru a vedea efectele.

Alte uleiuri sănătoase: ulei de măsline, ulei de in, ulei de dovleac, ulei de susan

uleiuri-esentiale_7469754

Sursa foto: © Maxfx

Acestea pot să fie consumate ca atare, în salate, peste preparate din carne sau chiar în supe cremă, fără să fie prăjite sau supra încălzite, pentru a beneficia de proprietățile lor nutritive. De asemenea, pot să fie folosite ca și ulei de corp, aplicate pe pielea udă, pentru o piele suplă și hidratată.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Ioana Răducu

Ioana Răducu

Nutriționist-Dietetician licențiat, cu experiență în consultanță nutrițională individuală și de grup. Absoleventă a specializării de Nutriție și Dietetică, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, în prezent studentă în anul 2 în cadrul aceleiași universități, la masterul Nutriția și Calitatea Vieții. Îi place să scrie despre nutriție și nu doar, cu intenția aceea a pornit și un blog personal încă din facultate. Îi place să fie tot timpul informată și să transmită mai departe/probabil că și vorbește mult de obicei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *