Rodia este unul dintre cele mai vechi fructe cunoscute omului. Originară din nordul Indiei și Pakistan, rodia este acum crescută pe toate continentele. Fructul este format dintr-o coajă tare și o multitudine de semințe pline de suc. Numele științific al rodiei (punum granatum) vine din latină și înseamnă măr cu semințe. Acest fruct are o mulțime de beneficii pentru corpul uman. Iată care sunt câteva dintre acestea.
Vitamine și antioxidanți
Rodia are proprietăți antioxidante extraordinare, în special datorită conținutului mare de punicalgin. Semințele de rodie conțin și Vitamina C în cantitate mare, dar și Vitamina K (ajută la sănătatea osului) și Vitamina B5 care ajută la metabolizarea proteinelor, carbohidraților și a grăsimilor din alimente. Tot în rodie se găsește și mangan, magneziu, fosfor, calciu, zinc și fier. Datorită conținutului de fier, fructul acesta, consumat cu regularitate, ajută la corectarea anemiei și carenței de fier. Semințele conțin uleiuri nesaturate, zahăr și carbohidrați, dar conțin și multe fibre și proteine.
Beneficii pentru frumusețe
Rodia protejează pielea și încurajează regenerarea celulară, ceea ce înseamnă că ajută la întinerirea aspectului pielii, ajută pielea să lupte împotriva razelor nocive ale soarelui și ajută la producerea de colagen și elastină.
Totodată, extracte din rodie sunt adăugate de multe ori în produsele cosmetice destinate pielii uscate, datorită faptului că au capacitatea de a pătrunde în cele mai adânci straturi ale pielii pentru a asigura o hidratare intensivă.
Sursă foto: © Marilyn Gould
Beneficii pentru sănătate
Primul și cel mai important beneficiu de menționat aici este proprietatea rodiei de a ajuta la eliminarea radicalilor liberi. Nivelul înalt de antioxidanți conținuți de acest fruct ajută la minimalizarea efectelor radicalilor liberi, astfel prevenind apariția celulelor canceroase.
Sucul de rodie funcționează ca un diluant pentru sânge și ajută la menținerea sănătății cardiovasculare. Datorită conținutului bogat în fier, rodia ajută la corectarea anemiei.
La bărbați, sucul de rodie reduce riscul de impotență și cancer de prostată, iar la femei ajută în timpul sarcinii, aducând un aport important de acid folic, potasiu, calciu, niacină și vitamina C în organism. Totodată el inhibă celulele canceroase din sân.
Rodia se poate consuma în salate, mâncăruri și sosuri, ca fruct de sine stătător sau adăugat în smoothie-uri și sucuri din fructe. Acest fruct este considerat un superaliment cu proprietăți excepționale. Există chiar speculații cum că fructul interzis din grădina Edenului nu ar fi fost un măr, ci o rodie, datorită plasamentului geografic și al informațiilor oferite de Biblie.