Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cum să reduci riscul cardiovascular

Studiile sunt suficient de clare, bolile cardiovasculare sunt o cauză principală de deces, riscul fiind crescut chiar și pentru cei care nu au un istoric familial. Chiar dacă considerați că sunteți protejată, având în vedere că frecvența este mai crescută la bărbați, cel mai bine e să preveniți și să adoptați obiceiuri care să vă țină departe de acestea.

Obiceiurile zilnice sunt cele mai importante în influențarea statusului cardiovascular:

Încearcă să faci exerciții fizice cel puțin 30 minute zilnic

Probabil ești ocupată cu munca sau școala, sau poate ai și copii, dar 30 de minute cu siguranță poți să te strecori în rutina zilnică și să le petreci făcând ceva util și sănătos pentru tine.

Alergarea de dimineață

Dacă ești o persoană matinală, ideal e să începi ziua cu 20-30 minute de alergat, nu trebuie să faci alergare de viteză, doar la o viteză moderată la care să te simți confortabil. Acest lucru o să îți scadă semnificativ riscul de a dezvolta boli cardiovasculare mai târziu.

Ai grijă la modificările de dispoziție

Probabil ai observat unele schimbări în timpul perioadei menstruale, dar dacă acestea se extind mai mult de câteva zile sau luni, trebuie neapărat să consulți un personal medical specializat. Studiile arată că persoanele cu depresie sau tulburări emoționale sunt mai predispuse la a dezvolta boli cardiovasculare fatale.

Renunță la fumat

Și nu doar din cauza riscului cardiovascular crescut. Riscul de boli cardiovasculare și infarct este de 2 până la 4 ori mai mare pentru fumători.

Încearcă să ai o atitudine pozitivă

Nu înseamnă că trebuie să eviți complet problemele, doar să înveți să le faci față calm și organizat, să le privești din altă perspectivă. Astfel o să reduci semnificativ stresul zilnic și îți protejezi inima.

Consumă grăsimi sănătoase

Adaugă uleiuri vegetale precum uleiul de măsline, de in sau dovleac, sau semințe și nuci crude, neprăjite și nesărate. Pe lângă acestea, încearcă să consumi pește de cel puțin 2 ori pe săptămână.

Renunță la băuturile carbogazoase dulci

Datorită nivelelor crescute de zahăr și cafeină acestea au un efect diuretic care scade nivelele de potasiu din organism, necesar pentru o bună funcționare a inimii.

Utilizează ața dentară

Afecțiunile gingivale pot duce la sângerări, ce duc la o acumulare de bacterii și inflamație care crește riscul cardiovascular.

Asigură-ți un somn de calitate

Dacă nu te odihnești bine noaptea și suferi de insomnie, riscul tău de hipertensiune arterială și atac de cord crește. Astfel, dacă ai probleme de somn consultă medicul sau încearcă să faci exerciții de relaxare înainte de culcare.

Ioana Răducu

Ioana Răducu

Nutriționist-Dietetician licențiat, cu experiență în consultanță nutrițională individuală și de grup. Absoleventă a specializării de Nutriție și Dietetică, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, în prezent studentă în anul 2 în cadrul aceleiași universități, la masterul Nutriția și Calitatea Vieții. Îi place să scrie despre nutriție și nu doar, cu intenția aceea a pornit și un blog personal încă din facultate. Îi place să fie tot timpul informată și să transmită mai departe/probabil că și vorbește mult de obicei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *