logo
Search
Generic filters
Exact matches only

De ce femeile sunt mai nervoase dimineața

Oamenii de știință de la Universitatea Carolina de Nord au ajuns la concluzia că femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații. Dacă nu dorm suficient, femeile tind să fie mai agresive, ostile, nervoase și iritate.

Studiul, publicat în revista online “Brain – Imunitate și Comportament”, a fost efectuat pe un eșantion de 210 bărbați și femei. Cercetătorii i-au întrebat pe toți cum se simt după ce s-au trezit și le-au făcut analize de sânge. Rezultatul a fost că femeile care au dormit puțin erau mai nervoase și aveau un risc mai mare de a dezvolta probleme de sănătate decât bărbații.

Astfel, femeile care nu dorm suficient au risc sporit de a fi depresive și de a avea un accident vascular cerebral. Mai mult, prea puțin somn înseamnă risc de stres psihologic și niveluri mai ridicate de biomarkeri asociați cu bolile de inimă și diabet zaharat de tip 2. Nivelurile identificate pe bărbați sunt nesemnificative în comparație cu cele determinate în cazul femeilor. Bărbații care nu au dormit suficient nu aveau nici o creștere notabilă în dezvoltarea acestor boli care pot afecta femeile. Doctorul Michael Breus, expert psiholog clinic în tulburări de somn și testare neuropsihologică, a arătat că femeile care sunt private de somn, se trezesc acuzând mai multe dureri.

Doctorul Breus sugerează că ar fi indicat dacă femeile ar trage câte un pui de somn de 25 sau 90 de minute atunci când este posibil. Este mai bine să recuperezi puțin somn în acest mod decât deloc. Necesitatea unui somn mai lung în cazul femeilor este cauza proceselor de gândire mulți-tasking exhaustive. Această modalitate de soluționare a problemelor și de planificare extensivă poate fi deosebit de stresantă și necesită mai mult timp pentru a limpezi gândurile unei femei înainte de a adormi. Femeile sunt predispuse la acest mod de gândire multifuncțională. Cu toate acestea, și bărbații care au ocupații ce presupun luarea unor decizii importante, pot avea nevoie de odihnă suplimentară.

Somnul permite trupului să se recupereze și să se refacă. Privarea de somn reprezintă starea unei persoane care nu a dormit suficient. Ea poate fi cronică sau acută. O privare de somn cronică poate duce la oboseală, stângăcie și somnolență în timpul zilei. Aceasta afectează nevaforabil funcțiile cognitive și de mobilitate. Oamenii nu pot sta mult timp fără să doarmă pentru că, în cele din urmă, mecanismele biologice vor forța organismul să se odihnească. În aceste condiții, calitatea somnului este foarte slabă. Ca un sfat, oamenii de știință recomandă bărbaților să fie înțelegători față de partenerele lor și să le permită să se odihnească bine. În caz contrar, femeile vor fi mai nervoase.

Citește și despre mituri frecvente în industria de înfrumusețare

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *